Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Κορονο-ιός και ενδοοικογενειακή βία


Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται μέσα σε μια πρωτόγνωρη δίνη υγειονομικής φύσης που απλώνει δυστυχώς τα πλοκάμια της σε όλους της τομείς της ζωής μας.



Οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο από τον κορονο-ιό αυξάνονται, τα φάρμακα αργούν, οι «έγκλειστοι», γυναίκες, άντρες και παιδιά εκτός από τον φόβο του ιου, αντιμετωπίζουν και πρόσθετα προβλήματα, είτε αυτά έχουν σχέση με τον ίδιο τον εγκλεισμό, παραμονή δηλαδή σε λίγα τετραγωνικά του σπιτιού ή διαμερίσματος, άγχος για την εργασία τους μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με το φύλο τους, οι γυναίκες δηλαδή.
Έχει παρατηρηθεί ότι αυτή την εποχή της πανδημίας τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι και αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό, αφού και ο γ.γ. του ΟΗΕ αναγκάστηκε να παρέμβει για την προστασία των γυναικών και των παιδιών σε πολλές χώρες του κόσμου.
Τα στοιχεία που έχουμε είναι από τον ΟΗΕ αλλά και από τις υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα.
Η πανδημία δηλαδή του κορονο-ιού δημιούργησε δυστυχώς και μια άλλη πανδημία της ενδοοικογενειακής βίας.
Το τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής του Σύριζα για την αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην περίοδο της καραντίνας λόγω Covid 19, κάνει 18 προτάσεις. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος , όπως αναφέρεται δεν αρκούν τα μέτρα ατομικής ευθύνης αλλά πρέπει η πολιτεία να αναλάβει δράση με θεσμικές πρωτοβουλίες για την προστασία των γυναικών και παιδιών από τον αυταρχισμό των συζύγων, πατεράδων και αδελφών.
-Αναβάθμιση  και λειτουργία του τμήματος αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με το απαραίτητο και επιμορφωμένο προσωπικό.
-Αναβάθμιση του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την στήριξη και προστασία των γυναικών με τηλεδιασκέψεις, τηλεφωνικά ραντεβού.
-υγειονομική προστασία όλων των εργαζομένων στις δομές αυτές και των φιλοξενουμένων γυναικών και παιδιών στους ξενώνες φιλοξενίας.
-συμπλήρωση θέσεων εργασίας  στα Συμβουλευτικά κέντρα , τους ξενώνες φιλοξενίας και  την τηλεφωνική γραμμή 15900 των περιφερειών και των Δήμων.
Να εξασφαλιστούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης» σε φαρμακεία και καταστήματα με τρόφιμα που είναι τα μόνα που μένουν ανοιχτά  όπου μπορούν οι γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια. Έτσι να μπορέσει να λειτουργήσει η γραμμή sos και το 15900, αν οι γυναίκες δεν μπορούν να ενημερώσουν από το σπίτι.
Επί πλέον ειδική μέριμνα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων γυναικών, ρομά, προσφύγισσες, μετανάστριες, φιλοξενούμενες σε γηροκομεία, ψυχιατρεία κτλ.
Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία γιατί οι υπάρχουσες δομές {20 ξενώνες} δεν επαρκούν.
Ας γίνει μια ακόμη προσπάθεια
Καμιά γυναίκα να μην είναι μόνη της στην κρίση.

                                                           Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας
Πηγή Φωτό

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved