Η Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, δήλωσε:
«Ολόκληρος ο κόσμος ανησυχεί για τις επιπτώσεις που φέρνει ο Covid 19 σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας εργοστασίων, ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων, που λήφθηκαν σε όλον τον κόσμο αποκάλυψαν μια αλήθεια: Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι εκπομπές αερίων ρύπων, που δημιουργούνται είναι οι κύριες υπεύθυνες για την κλιματική κρίση που βιώνουμε. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα βελτιώθηκε κατά πολύ, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μόλις έγιναν υποχρεωτικά τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, σε Συνέδριο στη Γερμανία διαπιστώνει: «Η πανδημία του νέου κορωνοϊού αποκάλυψε ότι, οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας είναι εύθραυστες μπροστά σε κρίσεις, ενώ εκθέτουν πλήρως τις ανισότητες που απειλούν την πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης». Ταυτόχρονα έκανε έκκληση για Πράσινη ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση.
Στην Ελλάδα, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης ήταν «άμεση». Αντί να μελετήσει τα νέα δεδομένα και να προωθήσει μέτρα για να παγιώσει την προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση των συνθηκών ζωής και να απαντήσει στα ερωτηματικά της επόμενης μέρας, ψήφισε Μόνη και απομονωμένη ένα «αντιπεριβαλλοντικό» νόμο, με την Κοινωνία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς και την Αντιπολίτευση απέναντι. Ένα νόμο που αντί να εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του Περιβάλλοντος, «ξεθεμελιώνει» κανόνες προστασίας και παραβιάζει το Σύνταγμα και σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Συγχρόνως, εξυπηρετεί συμφέροντα και «ξεπουλά» δημόσια περιουσία, όπως τα Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Η Κυβέρνηση απέδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει πιστή στο λάθος ιδεοληπτικό δόγμα που έχει οικοδομήσει, ότι το Περιβάλλον αποτελεί εμπόδιο στην Ανάπτυξη.
Όμως, ο σεβασμός στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην βιοποικιλότητα πρέπει να αποτελούν τον πρώτιστο παράγοντα ανάπτυξης. Η επόμενη μέρα πρέπει να χαρακτηρίζεται από πολιτικές για πράσινη ανάκαμψη από την κλιματική και υγειονομική κρίση.