Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ Χαιδαρίου - Συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή

Φίλες και φίλοι

Στην χθεσινή μας πετυχημένη πολιτική συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου ,με την παρουσία των συντρόφων , Ρένας Δούρου, Υπεύθυνης στην Πολιτική Γραμματεία για την κλιματική αλλαγή, Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτού κ αναπληρώτριας Τομεάρχη του Τομέα Περιβάλλοντος κ Ενέργειας , Ρούλη Κοκελίδη , μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κ πλήθος μελών και φίλων του κόμματος , συζητήθηκαν κ διευκρινίστηκαν τα εξής :
Το τι είναι κλιματική αλλαγή, κ τι κλιματική κρίση και πως αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι κλιματική κρίση που οδηγεί, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε ανεπίστρεπτη κ οδυνηρή αλλαγή αν όχι καταστροφή της ζωής μας.

Η κρίση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τοπικά αλλά παγκόσμια την οικονομία ,την υγεία , το περιβάλλον κ την ποιότητα ζωής κ οι λύσεις πρέπει να είναι διακρατικές και με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και όχι το κέρδος, γι αυτό κ η ύπαρξη τόσων διεθνών διασκέψεων κ συμφωνιών , όπως του Ρίο , των Παρισίων κ την επικείμενη του Εδιμβούργου.

Η κρίση αυτή είναι ταξική ,διότι οι πρώτοι που υποφέρουν κ θα υποφέρουν είναι οι φτωχότερες χώρες κ τάξεις της κάθε χώρας , διότι από την μία θα υπάρξουν ενεργειακοί πρόσφυγες κ από την άλλη η αύξηση των καρκινογεννέσων , καρδιαναπνευστικών ασθενειών απαιτούν μη δυνάμενες να καλυφθούν πανάκριβες θεραπείες.

Τα επιστημονικά δεδομένα που παραθέτουμε δεν είναι κομματικά αλλά προέρχονται από τον ΟΗΕ ,την ΕΕ, τον ΠΟΥ ,την ΝΑΣΑ (άσχετα αν διέκοψε την χρηματοδότηση αυτής για την κλιματική αλλαγή ο Trumb) και πλήθος επιστημονικών φορέων.

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που θέσπισε πράσινο ταμείο συνοχής για την κάλυψη των συνεπειών από την απολιγνητοποίηση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στις κοινωνίες της Κοζάνης κ Μεγαλόπολης ,κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ πρακτικά κατήργησε ,αφού το πάγωσε.
Επιπλέον η Γραμματεία Έρευνας κ Τεχνολογίας στην δική μας διακυβέρνηση ήταν στο Υπουργείο Παιδείας με αρμόδιο Υπουργό ,δίνοντας έτσι σημασία στις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη στην 4Η βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε και στην εκπαίδευση στις νέες μορφές εργασίας, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την μετέφερε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με κύριο εκφραστή τον Άδωνη Γεωργιάδη που είναι συνυφασμένος με την καταστροφή κάθε κοινωνικού καλού κ την εκχώρηση χωρίς προϋποθέσεις δομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο πχ ΔΕΠΑ ,που σημαίνει εκτίναξη των τιμολογίων κ μη συντήρηση δικτύων με σκοπό την αύξηση των κερδών των μετόχων . Θα πούνε βέβαια ,όπως τόνισε η σ. Καφαντάρη, πως κ εμείς δώσαμε μετοχές της ΔΕΔΗΕ σε ιδιώτες, ναι αλλά κρατήσαμε το 51% στο κράτος για την διασφάλιση του κοινωνικού καλού και πως δεν είμαστε ενάντιοι στην σύμπραξη με ιδιώτες με τεχνογνωσία , αρκεί να προστατεύετε το κοινό καλό κ κοινωνική ισορροπία.
Ως κόμμα πρόσθετα πρωτοστατήσαμε , μέσω της Περιφέρειας Αττικής κ τις άκνοες ενέργειες της Ρένας Δούρου στην δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων κ μείωση της ενεργειακού αποτυπώματος από την χρήση υδρογονανθράκων.
Βέβαια ως κυβέρνηση θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα, αλλά έχοντας τον Γολγοθά των μνημονιακών δεσμεύσεων κ την έξοδο από αυτά , η κλιματική κρίση δεν ήταν η κορυφαία προτεραιότητα , όπως θα ‘πρεπε.

Η αντιμετώπιση της κρίσης, όπως δήλωσε κ ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβρη στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση της νεολαίας μας στον Γουδή ,είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες κ κατά στην πορεία μας προς το καταστατικό συνέδριο του κόμματος μας την άνοιξη θα αποτελεί βασικό συστατικό της για την δημιουργία μιας σύγχρονης νέας πολυσυλλεκτικής αριστεράς, σημείωσε ο σ. Ρούλης Κοκελίδης.
Από δική μας πλευρά πρέπει να αγωνιστούμε για μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος ,με αλλαγή του τρόπου σκέψης κ όπως λέει η νεολαία μας ,μέσω της παρέμβασης του Αλέξανδρου Γερολυμάτου στην χθεσινή συζήτηση, να ξεφύγουμε από την καπιταλιστική δομή παραγωγής κ σκέψης.
Θα πρέπει να παλέψουμε στην λεγόμενη ¨πράσινη πολιτική¨της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δηλώνει πως θα πετύχει απολιγνιτοποίηση ,αρχικά μέσω Χατζηδάκη για το 2028 κ μετά από τον ίδιο το 2023, όταν η Γερμανία δηλώνει το 2038 (με αποπυρηνικοποίηση το 2032), χωρίς δημόσια διαβούλευση ,χωρίς μελέτη των κοινωνικών συνεπειών κ απλά ξεπούλημα σε ιδιώτες κ απλή αντικατάσταση από φυσικό αέριο το οποίο συμβάλει κ αυτό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Να δηλώσουμε δυνατά: ναι στις ανεμογεννήτριες αλλά με χωροταξική μελέτη κ όχι καταστροφή περιοχών NATURA 2000 .Επιπλέον λήψη ανταποδοτικών μέτρων για τις τοπικές κοινωνίες
Τοπικά να ακολουθήσουμε προγράμματα δράσης για το περιβάλλον κ την ενέργεια, όπως αυτό των ‘Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου’ που περιέχεται στο πρόγραμμά τους.
Για αυτό παρακαλείστε όποιες προτάσεις έχετε να μας κοινοποιηθούν ώστε να τις εντάξουμε στην λίστα αυτών που θα συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματος




Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved