Το πάρκο Τρίτση «διψάει» και εκπέμπει SOS
Το πάρκο Τρίτση εκπέμπει SOS! Απέναντι σε όλο τον ορυμαγδό δηλώσεων, από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, της κυβέρνησης και κυρίως του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του δημάρχου Ιλίου Ν. Ζενέτου εδώ και τέσσερις μήνες που έληξε η θητεία του προηγούμενου φορέα και είχε μεταμορφώσει σημαντικά την εικόνα του πάρκου στην καλύτερη δυνατή θέση από την ίδρυσή του, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το πάρκο είναι πολλά και σημαντικά. Το πρώτο και σημαντικότερο όλων είναι ότι έχει σταματήσει εντελώς η μοναδική παροχή νερού από τη γεώτρηση της Eσχατιάς. Ενώ υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη στεγάνωση της Πέμπτης λίμνης από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) με τη συμβολή του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, μέχρι στιγμής η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει κάνει τίποτα για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.
Ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος, παρ’ όλη την πληθωρικότητά του σε δηλώσεις δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση για το πάρκο. Το ερώτημα είναι: Τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης σε σχέση με την ολοκληρωμένη μελέτη που έγινε με τη συνδρομή του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και υπάρχει ήδη στον ΑΣΔΑ;
Η στάθμη του νερού έχει σήμερα τα χαρακτηριστικά που συνηθίζει να έχει το καλοκαίρι, είναι δηλαδή πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τις ανάγκες των ψαριών και γενικά των οργανισμών που ζουν σ’ αυτό. Το καλοκαίρι, αν η στάθμη είναι σήμερα τόσο χαμηλή, υπάρχει κίνδυνος να είναι ακόμα πιο κάτω, με αποτέλεσμα την πλήρη νέκρωση και τη σταδιακή εξαφάνιση του φυτοπλαγκτόν.
Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του νεοσύστατου φορέα; Ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι ο νεοσύστατος φορέας που διόρισε δεν είναι ικανός να διοργανώσει εκδηλώσεις ή δράσεις που θα αναδείξουν το πάρκο, αλλά θα δημιουργήσει άλλη επιτροπή. Δεν είναι ικανός να διοργανώσει εκδηλώσεις, ο φορέας, είναι όμως ικανός να συντηρήσει και να λειτουργήσει το πάρκο των 1.200 στρεμμάτων; Η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι «Φίλοι του Πάρκου» έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι η παρουσία τους στο πάρκο μόνο θετική μπορεί να είναι με τις δεκάδες δράσεις που οργανώνουν κάθε χρονιά και μάλιστα από τα πέτρινα χρόνια που το πάρκο δεν είχε ούτε διοίκηση ούτε χρηματοδότηση.
Και οι δύο αυτοί φορείς αποκλείστηκαν από το νέο διοικητικό σχήμα και αντί αυτών διορίστηκε εκπρόσωπος από σωματείο που δημιουργήθηκε προ διετίας, το οποίο καμιά δραστηριότητα δεν έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής για το πάρκο. Αυτό είναι το νέο πνεύμα που θα συμβάλει στη περαιτέρω ανάπτυξη του πάρκου; Από τη στιγμή που έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης, τα προβλήματα του πάρκου επιδεινώθηκαν, κυρίως όσον αφορά το νερό, τη φύλαξη και την καθαριότητα.
Ευθύνες Πατούλη
Αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει πλήρως η ανατροφοδότηση της λίμνης από την παροχή που έρχεται από το πηγάδι της Εσχατιάς όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Ο φορέας διαχείρισης πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και όχι να είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Η επισκευή της Πέμπτης λίμνης, η επαναλειτουργία, η συνέχιση και η επίσπευση μόνιμης λύσης τροφοδοσίας των αναγκών του πάρκου σε νερό είναι τα θέματα που έχουν καθυστερήσει από αυτούς που από τον Αύγουστο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα έρθουν και θα σώσουν το πάρκο. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, μέχρι τον Μάιο μήνα δεν θα υπάρχει νερό μέσα στη λίμνη, με αποτέλεσμα και το φυτοπλαγκτόν και τα ψάρια να νεκρώσουν.
Ο διορισμός γενικού διευθυντή που θα αναλάβει να «τρέξει» αυτά τα έργα, μια και το πάρκο δεν έχει διοικητικές υπηρεσίες, είναι κάποιες από τις κινήσεις που η Περιφέρεια και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης καθυστερεί χαρακτηριστικά να κάνει και, ενώ γνωρίζει το τι πρέπει να γίνει, κάνει συνεχώς συζητήσεις πάνω στο θέμα, χωρίς όμως να αναπτύσσει σχετική στρατηγική διαχείρισής του. Η βιωσιμότητα του πάρκου είναι σημαντική και όλοι πρέπει να εργαστούν άμεσα γι’ αυτή, δεδομένου ότι αποτελεί πηγή οξυγόνου για την περιοχή.