Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"Έτσι θα βγούμε από την κρίση". Ο Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου

|
Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Χαϊδαρίου,
με ομιλητή τον οικονομολόγο - βουλευτή
Ο Γιώργος Σταθάκης στο βήμα. Δίπλα του ο Κώστας Ξυνογαλάς, επικεφαλής τής Τ.Ε. Χαϊδαρίου.
Πολιτική εκδήλωση με θέμα "Η οικονομική πρόταση διεξόδου από την κρίση", πραγματοποίησε η τοπική οργάνωση Χαϊδαρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στις 27 Μαρτίου,στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

"Ξεκίνησε το ταξίδι για την Αριστερά στην εξουσία"

Ο βουλευτής Χανίων - καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που βρέθηκε στο Χαϊδάρι και ευχαρίστησε τους συντρόφους του για την πρόσκληση.«Θα ήθελα να ξεκινήσω πηγαίνοντας ακριβώς ένα χρόνο πίσω. Ήταν αρχές Απριλίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως επιδίωξη και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης της ευρύτερης Αριστεράς,η οποία θα βγάλει την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το τέλμα που την έχει οδηγήσει το μνημόνιο. Ήταν μια τομή για τον πολιτικό χώρο στον οποίο συμμετέχουμε,γιατί άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαμε την πολιτική μας μέχρι εκείνη τη στιγμή και δημιούργησε εντελώς διαφορετικά πολιτικά δεδομένα,καθώς έθετε ως προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή ή τη δημιουργία και συμβολή σε μια ευρύτερη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάμβανε τις κυβερνητικές ευθύνες για να κάνει αυτή την τομή. Ξεκινάω από αυτό το σημείο ακριβώς, επειδή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ένα μοναδικό ταξίδι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε λειτουργήσει κατά το παρελθόν, με δυο σταθμούς πολύ σημαντικούς. Τις δυο διαδοχικές εκλογές, στις οποίες όχι λίγοι, αλλά παρά πολλοί πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν και μας έφεραν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».


"Ανατροπή στην Ελλάδα,αλλαγή στην Ευρώπη"

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η ιδέα ότι το μνημόνιο εξυπηρετεί μια δανειακή σύμβαση και είναι αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί η δανειακή σύμβαση δεν ισχύει, για τον απλούστατο λόγο ότι η δανειακή σύμβαση στη διάρκεια του μνημονίου, έχει αλλάξει ήδη τρεις φορές.Η δική μας σκέψη ότι αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να αποσυνδεθούν το ένα από το άλλο και ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του μνημονίου με δικές μας επιλογές, αλλάζοντας αυτή τη πολιτική μονόπλευρα και ταυτόχρονα επαναδιαπραγματευόμενοι τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο, για να μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον υπό τους όρους που θα είναι βιώσιμο. Άρα βάλαμε τη ρήτρα ανάπτυξης και πολλά άλλα. Η δεύτερη διάσταση του προβλήματος ήταν, η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Εμείς αναγνωρίσαμε ευθέως ότι αλλάζοντας τη μνημονική πολιτική στην Ελλάδα αυτό δεν αρκεί,διότι η ελληνική οικονομία είναι παρά πολύ συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση,για διάφορους λόγους ιστορικούς και άλλους. Αν μόνοι μας αλλάξουμε την πολιτική, δεν αρκεί, διότι εάν το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης είναι αυτό που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες, για να μπορέσουμε να κάνουμε στην οικονομία και στην κοινωνία τα πράγματα που ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε (ισορροπία οικονομίας,αναδιανομή του πλούτου και άλλα). Με λίγα λόγια, η στρατηγική μας είχε τίτλο "ανατροπή στη Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη"».


"Δύναμή μας το ανθρώπινο δυναμικό"

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τις κεντρικές ιδέες του προγραμματικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της οικονομικής πολιτικής της διεξόδου που προτείνει. Σε συντομία, παρουσίασε τα εξής:
  • Η σταθεροποίηση της οικονομίας με κάθε κόστος στο σημερινό της επίπεδο. Δεν είναι εύκολο να το προτείνουμε στον αντίποδα του μνημονίου.Να σταματήσουν οι περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, μισθών και συντάξεων.Αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα.

  • Η σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελεί μόνιμη προϋπόθεση μιας διαδικασίας επανεκκινήσης, ανάπτυξης, προσπάθειας να κινητοποιηθεί η οικονομία ξανά. Δίνουμε έμφαση σε δυο τομείς: παραγωγική ανασυγκρότηση(λ.χ επαναφορά της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, που παρήκμασαν πριν από το μνημόνιο), αναζήτηση νέων πλεονεκτημάτων και νέων μορφών δραστηριοποίησης στον τομέα οικονομικής ανάπτυξης. Η δική μας αντιπρόταση ξεκινάει, από το τι είδους ανθρώπινο δυναμικό έχουμε (ένας στους δυο νέους είναι πτυχιούχοι), που μπορούν να απασχοληθούν σε τομείς όπως ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, ανακύκλωση, έρευνα και τεχνολογία, εφαρμοσμένη πληροφορική,αναμόρφωση πόλεων, πολιτισμός, νέες μορφές δραστηριοποίησης.

"Ανάγκη για σύγκρουση και τομές"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Πρέπει να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.Αυτό έγινε σαφές μετά την κυπριακή κρίση, ότι δηλαδή χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές συγκρούσεις και ευρύτερες πολιτικές τομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και πρέπει να παραμείνει βαθιά προσανατολισμένος στην ιδέα αυτής της ρήξης Το ταξίδι μας το ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, με σκοπό να καταλήξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ήταν το καλύτερο ταξίδι που έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής».

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο λόγος δόθηκε στους πολίτες που κατέθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Κώστας Ξυνογαλάς: Με το βλέμμα στην κοινωνία
Στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστας Ξυνογαλάς, υπενθύμισε πως η Τ.Ε. έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να γίνονται συζητήσεις γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα. «Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει μια σειρά συζητήσεις στα γραφεία μας, στην οδό Δαβάκη, για το μεταναστευτικό, ζητήματα αλληλεγγύης, ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας, ενταξιακά και εργασιακά Έχει αναπτυχθεί μια πλούσια δράση με κατεύθυνση προς την κοινωνία. Σήμερα θα προχωρήσουμε σε μια συζήτηση, που μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, θεωρώ πως είναι πάρα πολύ επίκαιρη. Έχει να κάνει με την οικονομική πρόταση του κόμματος για την έξοδο από την κρίση. Θα μιλήσουμε για τη δική μας πρόταση εξόδου από την κρίση, με εισήγηση από το σύντροφο Γιώργο Σταθάκη».


"Να γιατί μας ψήφισε ο κόσμος"
Τη δική του ερμηνεία έδωσε ο βουλευτής Χανίων για το λόγο που στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες διάλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. «Πολλοί ήταν οι λόγοι, αλλά οι βασικοί δύο. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική δύναμη η οποία είχε ασκήσει τα προηγούμενα χρόνια την πιο συστηματική και μεθοδική κριτική στο μνημόνιο. Όχι μόνο στο επίπεδο του τι συνέπειες και τι προβλήματα παράγει στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο κινητοποιήσεων,αγωνιστικών συγκρούσεων με την πολιτική του μνημονίου σε ένα ή περισσότερους τομείς. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κινηματικό του χαρακτήρα είχε ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με ένα αριστερό χώρο, ο οποίος ήταν και βαθιά ριζοσπαστικός και ταυτόχρονα συμμετείχε παρά το μικρό των δυνάμεων του σε δεκάδες κινήματα που είχαν αναπτυχθεί στον ελληνικό χώρο (αντιρατσιστικά, διεθνιστικά, δίκτυα αλληλεγγύης, κινήματα γύρω από τις σχέσεις παραγωγών - καταναλωτών).

Οι ερωτήσεις τής εφημερίδας μας
Ερωτήματα έθεσε στον κ. Σταθάκη και ο δημοσιογράφος Γ. Παπαπαναγιώτου, που κάλυψε την εκδήλωση για το "Χαϊδάρι Σήμερα":
  1. Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και κατά πόσο είναι δυνατό να εφαρμοστεί; Απάντηση: «Καταθέσαμε μια πρόταση νόμου τον Οκτώβρη. Υπάρχει μια συζήτηση μετά από αυτή την πρότασή μας. Η βασική μας θέση ήταν η εξής: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτύχει, αν δεν συνδεθεί με τη διαγραφή μέρους του χρέους, με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό από πολλούς είναι μια διεύρυνση του νόμου Κατσέλη, αλλά με πολύ διαφορετικά κριτήρια».
  2. Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, κατά πόσο κινδυνεύει η εθνική της ασφάλεια και η διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων; Απάντηση: «Υπάρχουν ανησυχίες πως οι εξελίξεις στην Κύπρο συνδέονται με τα γεωπολιτικά, τα πετρέλαια και με το γνωστό πρόβλημα της Κύπρου (το εθνικό)και όλο αυτό εκπορεύεται από το γεγονός,πως υπήρξε μια απότομη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Δυστυχώς δεν ξέρω περισσότερα, για να μπορώ να κρίνω. Είμαι αναρμόδιος στα γεωπολιτικά».

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved