Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ο δήμος Αθηναίων ενεργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση Μουζάκη ως εντολοδόχος του ιδιώτη....δελτιο τυπου 18-4-2013 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ



 

   Αντιδημοκρατική εκτροπή   στο συμβούλιο της 4ης δημοτικής κοινότητας

     Έργα και ημέρες της Artume ΑΕ και του δήμου Αθηναίων

Στην τελευταία συνεδρίαση (17/4) του κοινοτικού συμβουλίου της 4η δημοτικής κοινότητας επιχειρήθηκε να ληφθεί απόφαση που να νομιμοποιεί τις επιδιώξεις του δήμου, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές τις Artume AE, για το χώρο του βιομηχανικού μνημείου Μουζάκη, ώστε να υπάρχει θετική θέση της κοινότητας εν όψει της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Η επιχείρηση λήψης απόφασης , η οποία δεν κατέστη δυνατόν να ληφθεί, παραπέμπει σε πραξικοπηματική διαδικασία. Συγκεκριμένα, η 4η δημοτική κοινότητα συζητούσε το θέμα εξ αναβολής ώστε να προσκομιστούν τα παρακάτω στοιχεία :  οικονομοτεχνική μελέτη, ΣΜΠΕ, κυκλοφοριακή μελέτη, γνωμοδότηση από την αρμόδια αρχή Πολιτισμού.

Τα στοιχεία αυτά δεν προσκομίστηκαν, ο λόγος δεν δόθηκε στην Επιτροπή Κατοίκων, ενώ εκτοξεύτηκαν ύβρεις και έγιναν βιαιοπραγίες εναντίον μελών της. Μέσα σ’ ένα κλίμα διαμαρτυριών, η πρόεδρος της 4ης δημοτικής κοινότητας δεν έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Πανόπουλου για να δοθεί ο λόγος στην Επιτροπή Κατοίκων, αντίθετα, χωρίς να προβεί σε ανάγνωση της προτεινόμενης απόφασης και χωρίς να ψηφίσει το σώμα, ανακοίνωσε ότι λαμβάνεται απόφαση διά πλειοψηφίας και εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια κλήθηκε η αστυνομία και κατέφθασαν 3 περιπολικά για να «συνετίσουν» τους διαμαρτυρόμενους για την αντιδημοκρατική εκτροπή της διαδικασίας.

Η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει καμιά απόφαση καθώς δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις διαδικασίες, πράγμα που βεβαιώνεται και από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

 

Επί της ουσίας του θέματος η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει τα παρακάτω

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ και συμφωνία του δήμου Αθηναίων τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως στο Ο.Τ. 75/124 της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, με ένα και μοναδικό στόχο : να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας Artume ΑΕ, που ανήκει σε αγγλικό fund και έχει σκοτεινό βίο και πολιτεία και σε άλλες περιοχές της χώρας (Αταλάντη, Σπέτσες). Η υπηρεσία Σχεδίου Πόλεως στην εισήγησή της υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στα πολεοδομικά σχέδια δεν μπορούν να γίνονται σημειακά, όπως επιχειρεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη απόφαση στην περιοχή του Προμπονά είχε εκπέσει στο ΣτΕ, καθώς οι τροποποιήσεις των σχεδίων αφορούν ένα ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και όχι φωτογραφικές παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ανάλογη περίπτωση είναι και η νομιμοποίηση του αυθαίρετου νυχτερινού κέντρου Μοροσούλη με τη μετονομασία του σε πολιτιστικό κέντρο, μέσω αλλαγής χρήσεων γης στο Ο.Τ. στο οποίο ανήκει το εν λόγω διασκεδαστήριο.

Ο δήμος Αθηναίων ενεργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση Μουζάκη ως εντολοδόχος του ιδιώτη, παρακάμπτοντας τους νόμους και τους κανόνες του δημοσίου συμφέροντος. Η πολεοδομία του δήμου έδωσε άδεια κατεδάφισης του βιομηχανικού μνημείου ενώ υπήρχε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή και είχε υποβληθεί φάκελος στο ΥΠΠΟΤ για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΠΟΤ έσπευσε να σταματήσει την κατεδάφιση αλλά ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα του κτηρίου είχε ήδη μετατραπεί σε ερείπια. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τροποποίησε την Οικοδομική Γραμμή στο συγκεκριμένο οικόπεδο σύμφωνα με τα σχέδια ανέγερσης νέου κτηρίου από την εταιρία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εγκαινιάζει ένα καινούργιο «θεσμό» που ονομάζεται «Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων» για την αναζωογόνηση περιοχών στην 4η δημοτική κοινότητα, με αφορμή τη δημιουργία του Πολυκέντρου Πολιτισμού, Αναψυχής και Εμπορίου Academy Gardens. Οι προθέσεις και των δύο συμβαλλομένων δεν μπορούν να μείνουν κρυφές στην τοπική κοινωνία, αλλά ένα μνημόνιο καλών προθέσεων αν και γελοίο δεν παύει να είναι θλιβερό για το δημόσιο φορέα που το προσυπογράφει.

Οι καλές προθέσεις από πλευράς Artume ΑΕ θυμίζουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς και αφορούν την κατεδάφιση μιας μάντρας, το βάψιμο δύο σχολείων και της κοινότητας, 50 τ.μ. και ένα μαγειρείο για το δήμο, καθώς και μελέτες στο γόνατο για πολύ σοβαρά έργα, τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα του της διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, της ΕΕΑΧΑ και του δήμου Αθηναίων. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτό που θα συμβεί, εάν η επιχείρηση προχωρήσει, είναι να κλείσουν μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά στο δήμο Αθηναίων (περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος) και το δήμο Περιστερίου, ο οποίος ευλόγως έχει απορρίψει την «επένδυση». Το ίδιο ισχύει για όλους τους φορείς του εμπορίου και τη ΓΣΕΒΕ, που απορρίπτει κάθε mall ή συναφές εμπορικό μεγαθήριο στην Αττική. Οι καλές προθέσεις του δήμου Αθηναίων αφορούν στην παράκαμψη κάθε νομικού και ηθικού εμποδίου ώστε ο επιχειρηματίας να κάνει ότι ακριβώς επιθυμεί.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και υποστηρίζουμε τις θέσεις της Επιτροπής Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, στους αγώνες της οποίας αποδίδουμε τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου, τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδίου, την αποτροπή του μεγαθηρίου της Νομαρχίας Αττικής, τη θετική παρέμβαση στους «Λαχανόκηπους» και γενικά την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, των κοινόχρηστων χώρων και του κοινωνικού εξοπλισμού της γειτονιάς.

 

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved