[Φωτ. πάνω είσοδος - κάτω το Στρατόπεδο και το Ποικίλο Όρος τη δεκαετία '50 -'60]
Στις 20 Φεβρουρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα του ΥΕΘΑ και του ΥΠΕΚΑ με θέμα τα "πράσινα στρατόπεδα". Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ.
Δείτε και ΕΔΩ την κα Μάρω Ευαγγελίδου, Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ να παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του Υπουργείου.
Κατ' αρχάς η αρχική ιδέα μπορεί να φαίνεται ενδιαφέρουσα, όμως τουλάχιστον όσον αφορά το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου έχουμε σοβαρές διαφωνίες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανθρώπων που συμμετείχαν στην ημερίδα για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ισχύ 20MW η οποία θα γίνει με ΣΔΙΤ σε περιοχή του Ποικίλου Όρους που δεν επιτρέπεται βάση του 2742/99. Δηλαδή στη ζώνη Α'.
Δηλώνουμε ότι δεν συμφωνούμε με τον επαναπροσδιορισμό των ζωνών προστασίας προς το χειρότερο, αντίθετα έχουμε συνυπογράψει πρόταση για το Όρος Αιγάλεω-Ποικίλου και τη Λίμνη Κουμουνδούρου για την περαιτέρω θωράκιση και ανάδειξη της περιοχής [ΕΔΩ] την οποία και έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ, ΟΡΣΑ και άλλους αρμοδίους φορείς.
Επιπρόσθετα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 20MW θα καλύψει μια περιοχή 400-500 στρέμματα, η προγραμματική συμφωνία ΣΔΙΤ προφανώς θα προβλέπει μακρόχρονη λειτουργία (μπορεί και 99 χρόνια) γεγονός που ακυρώνει την οποιαδήποτε προοπτική απομάκρυνσης του Στρατοπέδου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αμφισβητηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής. Με άλλα λόγια ο ιδωτικός τομέας αρχίζει να "βάζει πόδι" στο φιλέτο του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.
Το ερώτημα είναι τι προτείνει η τοπική κοινωνία για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και πως μπορεί να συντονίσει τον αγώνα της για την υπεράσπιση α) της Οικολογικής αξίας της περιοχής β) της δημόσιας περιουσίας γ) την προοπτική της απομάκρυνσης του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.
Εμείς έχουμε καταθέσει αρχικές και βασικές προτάσεις ειδικά για το Σ.Χ το 2010 σε ημερίδα του ΑΣΔΑ το 2010 (ΕΔΩ) και σε ημερίδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥτο 2008 (ΕΔΩ)
Παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε.