Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τάσος Σαράντου: Σκέψεις για τις επιδιώξεις της Δεξιάς και την απάντηση της Αριστεράς.

                                                              Τούτες τις μέρες…
                      Σκέψεις για τις επιδιώξεις της Δεξιάς και την απάντηση της Αριστεράς.



Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια να πληγεί η δυναμική του Σύριζα, να ματαιωθεί η επικοινωνία του με όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας και εν τέλει να ακυρωθεί η προσπάθεια διεύρυνσης του και ένταξη σε αυτόν νέων μελών μέσω ενός οργίου παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης, διοχέτευσης ακόμα και οφθαλμοφανών ψεμάτων σε έναν εξαιρετικά στημένο και οργουελικά οργανωμένο μηχανισμό προπαγάνδας.
Όμως τα παραπάνω είναι μόνο ο φανερός στόχος. Ο δεύτερος και βαθύτερος στόχος είναι η ενότητα του κόμματος, η δημιουργία ρηγμάτων και χωριστών στρατοπέδων με δικούς του, το καθένα, εσωτερικούς στόχους. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικα διλήμματα και να μας επιβάλλουν να απαντήσουμε. Είμαστε με τον πρόεδρο ή εναντίον του; Είμαστε με την διεύρυνση ή με το “καθαρό” κόμμα του 3%;
Είμαστε της ριζοσπαστικής αριστεράς ή της κυβερνώσας που πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να είναι πιο στρογγυλεμένη; Και ταυτόχρονα πυροβολούν δεξιά και αριστερά, πότε τον Σκουρλέτη, πότε τον Λάμπρου, πότε τον Παππά, ώστε να πάρουμε και εμείς θέση με τον έναν ή με τον άλλο, όπως θα ήθελαν.
 Δεν υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα για να χρειάζονται απαντήσεις, ούτε και περισσεύει κανείς. Όλοι μαζί, ο καθένας με τη διαφορετική απόχρωση του, δημιουργήσαμε αυτόν το Σύριζα που ενέπνευσε και κυβέρνησε τέσσερα χρόνια κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό.
Βέβαια, όπως είπε και ο πρόεδρος, η ηθική και οι αρχές της αριστεράς δεν είναι διαβατήριο ισόβιο αλλά πρέπει να σφραγίζεται σε κάθε στάση και προορισμό.
Νομίζω ότι πρέπει πολύ γρήγορα να αντιπαρέλθουμε στην προπαγάνδα του αντιπάλου, να απαντήσουμε στα ψεύτικα ερωτήματα και να βγούμε προς την κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον και βρίσκεται σε αδιέξοδο και να της αποδείξουμε ότι η Αριστερά μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους…
Χρειάζεται, μέσα από ένα σαφές πλαίσιο αρχών και αξιών, με οραματικό σχέδιο και λόγο να προτάξουμε ένα πειστικό εναλλακτικό αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο, με διακριτό στίγμα που δε θα μένει σε διαχειριστικές προτάσεις αλλά θα απαντά στρατηγικά στον νεοφιλελευθερισμό. 
Να διατυπώσουμε έναν πολιτικό λόγο που θα προσελκύει τους νέους και θα τους καθιστά συμμέτοχους στις κοινωνικές διεργασίες. Ένα σχέδιο που θα ακουστεί με έναν λόγο που θα εμπνέει γιατί ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με τη λογική αλλά μόνο με το συναίσθημα και οι μεγάλες στιγμές της κοινωνίας μας αλλά και της αριστεράς πραγματοποιήθηκαν όταν οι καρδιές φλογίστηκαν και όχι όταν το μυαλό έκρινε. 

Πιστεύω ότι πρέπει, όσοι συμφωνούμε σε μερικά κομβικά και κορυφαία ζητήματα, να αναδείξουμε τη συμφωνία της πλειοψηφίας του κόμματος σε αυτά. 
Να δείξουμε σε όλους τη δύναμη της ενότητας, της δημοκρατικής λειτουργίας και της αποφασιστικότητας της σύγχρονής αριστεράς.

Η τεράστια πλειοψηφία των μελών και στελεχών του κόμματος  συμφωνούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο χαρισματικός μας ηγέτης και αυτός που οι αντίπαλοι φοβούνται και προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκαθηλώσουν. Η Αριστερά βέβαια δεν έχει Μεσσίες και κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής.

Η τεράστια πλειοψηφία λέμε ναι στη διεύρυνση. Θέλουμε να έχουμε οργανώσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε εργασιακό χώρο. Θέλουμε οι οργανώσεις μας να ασχολούνται αποτελεσματικά με κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα του χώρου τους, με άποψη για κάθε τι που μπορεί να αλλάζει πολύ ή λίγο τη ζωή τους.
 Λέμε ναι στην κυβερνώσα αριστερά γιατί όλοι καταλάβαμε ότι μπορείς να επηρεάσεις τα πράγματα και να προσφέρεις στο λαό μόνο όταν έχεις την δύναμη και την εξουσία για να το κάνεις.

Πρέπει να ξεκινήσουμε μελετώντας τον απολογισμό μας, κάνοντας αυτοκριτική και κριτική, ειλικρινή και βαθιά σε όλα και για όλους, ώστε εντοπίζοντας τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν αλλά και τις αιτίες που τα προκάλεσαν, να μην τα επαναλάβουμε. Να συζητήσουμε σε όλο το κόμμα καλοπροαίρετα και προωθητικά και όχι μίζερα και εκδικητικά.
Να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα κοινά συμφωνημένο, πλέρια δημοκρατικό, νέο τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με αποφασισμένες εκ των προτέρων τις σχέσεις του με την εκάστοτε κυβέρνηση, τον τρόπο ανάδειξης στελεχών και τον ρόλο των οργανώσεων του κόμματος σε αυτές. Όλα αυτά και πολλά άλλα να τα ψηφίσουμε και να καταγραφούν σε ένα νέο καταστατικό, που θα είναι ένα βαθιά πολιτικό κείμενο με πρακτικές εφαρμογές και όχι οργανωτίστικη εγκύκλιος.

 Να καταλήξουμε σε ένα προγραμματικό σχέδιο που θα είναι σε αντίθεση με το ιδεολογικό πλαίσιο των συντηρητικών κομμάτων και την εφαρμοζόμενη ταξική τους πολιτική, να το διαβουλευτούμε με την ελληνική κοινωνία χτίζοντας τις κοινωνικές μας συμμαχίες και τέλος να πείσουμε ότι είμαστε ικανοί αλλά και αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Ένα σχέδιο που θα αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που θα οδηγεί στο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και στο χτίσιμο των δομών που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πλησιάσουμε στο όραμά μας. Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία με ελευθερία και δημοκρατία.

                                                                 
                                                                                 Του Τάσου Σαράντου
                                                                           Αν. Συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής
                                                                                                  Δυτικής Αθήνας

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved