Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Δημήτρης Βίτσας: ΄… Δεν μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος με την σημερινή απόφαση του Eurogroup….΄΄

Αποσπάσματα απο την εκπομπή "KONTRA 24" στο ΄΄KONTRA Channel΄΄ (9.04.2020):


΄΄… Δεν μπορεί κάποιος να είναι ικανοποιημένος με την σημερινή απόφαση του Eurogroup….΄΄
Στην ουσία η απόφαση περιλαμβάνει αυτά που επεξεργάστηκε η Γαλλία και η Γερμανία τις τελευταίες μέρες και κινείται στην μόνιμη λογική των Ευρωπαίων οικονομολόγων που λέει ότι για να δοθούν χρήματα θα πρέπει να παρθούν αντίστοιχα μνημόνια.
Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται ότι κάποιες χώρες θα κερδοσκοπούν από τα δάνεια που θα δοθούν λόγω της πανδημίας.
Χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια και η συνεννόηση ανάμεσα στις χώρες του Νότου και μεμονωμένων πολιτικών δυνάμεων από τον Βορρά ώστε να επιβληθεί και να γίνει κατανοητό πως , η λύση του χρέους , όχι μόνο για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και για ότι προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα εξ αιτίας της πανδημίας, είναι διαφορετική.
Χρειάζεται ένα ευρωομόλογο ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει σε καλύτερη μοίρα από αυτήν που θα είμαστε με την χορήγηση των 500 δις που αποφασίστηκε.
Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα που κυβερνά σαν την ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
Δύο φορές επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν μέσω μνημονίου, δόθηκε παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας οπότε χρειάζεται γρήγορα να συνεχιστεί ο ισχύων νόμος Κατσέλη-Σταθάκη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Εμείς με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε ,δώσαμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να το πραγματοποιήσει που όμως αυτή το αρνήθηκε. Να περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να πάρει μια πρωτοβουλία μέχρι τις 30 Απριλίου.
Έχει μεγάλη σημασία αυτές τις ώρες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο. Στο τέλος ο λαός θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Το βασικό ζήτημα είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
Η ΝΔ ξεχνά ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι δική μας προεργασία και μάλιστα πολύ έγκαιρη. Αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση σήμερα δεν θα είχε να επιδείξει τίποτα.
Κάθε Έλληνας πολίτης σήμερα σκέφτεται ,από την μια πλευρά την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία μας και από την άλλη ,πως θα τα φέρει βόλτα με βάση την πορεία της οικονομίας της χώρας. Δεν βοηθά λοιπόν να γίνονται συζητήσεις υπό το καθεστώς έλλειψης ψυχραιμίας όπως συμβαίνει με τις πρακτικές της ΝΔ.
Το θρησκευτικό μέρος δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το τελετουργικό, όσο αφορά τα περιοριστικά μέτρα που παίρνονται λόγω των ημερών του Πάσχα. Το βασικό ζήτημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Πήραμε σαν χώρα έγκαιρα ένα σπουδαίο μέτρο σαν αυτό του ΄΄μένουμε στο σπίτι΄΄που φαίνεται να έχει επιτυχία που όμως , δεν περιλαμβάνει τους καταυλισμούς ,τα κέντρα υποδοχής προσφύγων κλπ.
Με την ίδια λογική πρέπει να δράσουμε και στα υπόλοιπα πεδία όπως λχ στο πεδίο της οικονομίας. Ότι κάνουμε τώρα θα το βρούμε θετικά μπροστά μας στο μέλλον.
Είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ και που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης απόφασης. Πρέπει να δουλέψουμε ώστε, αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας να μας βρει με ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας.
Το επιθυμητό είναι να βρεθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε μια καλύτερη οικονομική δυνατότητα όταν θα λήξει αυτή η κατάσταση.
Συνεπώς δεν πρέπει να προωθούμε άλλη λογική στην προστασία της δημόσιας υγείας και άλλη λογική στα θέματα της οικονομίας.
Αυτή είναι και η λογική της πρότασης που καταθέσαμε σα ΣΥΡΙΖΑ για λήψη μέτρων 26 δις για την ενίσχυση της οικονομίας ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύψουμε το σύνολο του μισθού τους, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, το 1/12 της δήλωσης των ελευθέρων επαγγελματιών για το επόμενο διάστημα, ώστε να βρεθούμε σε καλύτερη θέση μελλοντικά.
Παράλληλα να στήνουμε διαρκώς και καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι διαθέσιμες ΜΕΘ ώστε να υπάρχει μια σιγουριά. Χρειαζόμαστε αύξηση των test , αύξηση του αριθμού των γιατρών, νοσηλευτών και γενικότερα εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι ζήτημα συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης.
Δεν γίνεται να μπαίνει η οικονομία πάνω από τον άνθρωπο.
Δεν είναι ώρα να βγάζουν κάποιοι λεφτά από την κρίση.
Είναι μοναδική ευκαιρία να καθίσουν να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και στο τέλος να παρθούν οι ανάλογες κυβερνητικές αποφάσεις.
Ήδη έχει χαθεί η τουριστική περίοδος του Πάσχα και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με όλους αυτούς τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτό τον τομέα.
Μην φτάσουμε σε σημείο να σωθούμε από τον κορωνοϊό και να πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα.
Περισσότερα εδώ

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved