Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΥΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13.04.2020
ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΥΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Η εποχή της πανδημίας του κορωνοιού Covid-19 ανέδειξε τις σημαντικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην δημόσια υγεία. Η επιβολή του καθολικού lockdown στην παραγωγική διαδικασία με το κλείσιμο των εργοστασιακών μονάδων, αλλά και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έφεραν εντυπωσιακές μειώσεις στις τιμές των NOx (Οξείδια Αζώτου) και των αιωρούμενων σωματιδίων, σε όλες τις περιοχές της γης. Τόσο η NASA όσο και η EEA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος), επιβεβαιώνουν τις σημαντικές μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από πολλές αστικές και βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, η διεύθυνση ΚΑΠΑ(Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας αέρα) του ΥΠΕΝ αναφέρει μετρήσεις με σημαντική μείωση της ρύπανσης του αέρα στην Αθήνα. Πέραν τούτου, το γνωστό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αναφέρει την έναρξη έρευνας, διότι όπως φαίνεται «οι ασθενείς με τη νόσο Covid-19, που ζούσαν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τη λοίμωξη, σε σχέση με όσους ζουν σε περιοχές με πιο καθαρό περιβάλλον».
Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης από την Κυβέρνηση του «αναπτυξιακού προγράμματος έργων Α. Τρίτσης» που έγινε την 09.04.2020, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε ότι, «το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας …». Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό να εμπλουτιστούν οι δομές των περιφερειών, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (πλην της Περιφέρειας Αττικής, που η αρμοδιότητα είναι απ ευθείας στο ΥΠΕΝ) να συμμετάσχουν σε ολοκληρωμένα προγράμματα αύξησης των αισθητήρων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Επισυνάπτεται η σχετική Ερώτηση της Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χαράς Καφαντάρη, την οποία συνυπογράφουν 28 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Το Γραφείο Τύπου
Η ερώτηση εδώ

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved