Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Δελτίο Τύπου: Για τη λειτουργία δομών δημόσιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα / Covid-19

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας έχει συστήσει το Παρατηρητήριο Δυτικής Αθήνας (email: para.ditikisathinas@gmail.com, σελίδα f/b: Παρατηρητήριο Δυτικής Αθήνας) ώστε να επισημαίνονται, καταγράφονται και να αναδεικνύονται προβλήματα και προτάσεις στην εργασία, υγεία, κοινωνική φροντίδα κ.α. με αφορμή την πανδημία που ζούμε. 

Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας έχει σηκώσει τεράστιο βάρος και η καθημερινή στήριξη του για εμάς συνιστά απόλυτη προτεραιότητα καθώς το κορυφαίο μέτωπο αυτή την στιγμή είναι αυτό της προστασίας της ζωής.
Υπό αυτό το πρίσμα θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε από τη μεριά μας στην περαιτέρω ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη λειτουργία των δομών, την ανάδειξη προβλημάτων προς άμεση επίλυση αλλά και την παρουσίαση κάποιων θέσεων μας για το τι πρέπει να γίνει επιπλέον ή διαφορετικά σε αυτό τον τομέα στη Δυτική Αθήνα.
Συνοπτικά στην σημερινή υγειονομική κρίση η  Δυτική Αθήνα καλύπτεται από:
Α. Νοσοκομείο Αναφοράς Αττικό
Β. Κέντρο νοσηλείας ελαφρών περιστατικών, Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα
Γ. Κέντρο Υγείας εξέτασης περιστατικών για κορονοϊό, στο Περιστέρι

Oι 3 αυτές δομές δεν στηρίχτηκαν πέραν από ευχολόγια από τον Πρωθυπουργό με έκτακτο ή μόνιμο προσωπικό αλλά από εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού. Άλλωστε θυμόμαστε ότι ο κος Κικίλιας ξεκινούσε την προσπάθεια διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από το ΠΓΝ Αττικόν μέσω ΣΔΙΤ. Ευτυχώς δεν πρόλαβε μέχρι τώρα… Η παρουσία πρόσφατα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Αττικό επιβεβαιώνει το πόσο παρακολουθεί στενά η αξιωματική αντιπολίτευση τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού εκεί αλλά και το τι σηματοδοτεί συνολικά το νοσοκομείο για το ΕΣΥ.

Επειδή όμως πέραν από τα όμορφα και αναγκαία χειροκροτήματα στα μπαλκόνια για το ιατρικό και λοιπό προσωπικό απαιτούνται συγκεκριμένα πράγματα για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας πρώτης γραμμής ζητάμε ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πόσοι πόροι έχουν δοθεί από τα δημόσια ταμεία στη Δυτική Αθήνα για τη στήριξη των δομών αυτών και την αντιμετώπιση του ιού. Να πάμε δηλαδή στην ουσία.

Η επαναλειτουργία του Λοιμωδών επιβεβαιώνει πλήρως την άποψη μας ότι η σταδιακή απαξίωση και εν τέλει το κλείσιμο του Νοσοκομείου από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν μια απαράδεκτη επιλογή. Το Νοσοκομείο δουλεύει ξανά εδώ και λίγες μέρες και μετά από έντονη πίεση αποκλειστικά για τους ασθενείς με Covid-19. Η μονάδα και τα εργαστήρια έχουν στελεχωθεί με προσωπικό από άλλες δομές δημόσιας υγείας ενώ έχει γίνει μόνο 1 νέα πρόσληψη, ενός τεχνολόγου στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Τα μέτρα και μέσα προστασίας πρέπει και στη μονάδα και στα εργαστήρια να ενισχύονται συνεχώς.

Η πρόταση/διεκδίκηση μας με αφορμή την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου είναι να θεσμοθετηθεί η δημιουργία (3) τριών αστικών κέντρων υγείας που θα λειτουργούν 24 ώρες και θα καλύπτουν τις ανάγκες της Δυτικής Αθήνας. Ένα κέντρο στο Περιστέρι για τους πολίτες του Περιστερίου, ένα δεύτερο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων για τους πολίτες του Δήμου Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερό και Πετρούπολης καθώς και ένα τρίτο κέντρο υγείας στην Αγία Βαρβάρα για τους όμορους δήμους εξίσου που θα εδρεύει στο νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας. Ειδικά, το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας θα μπορούσε να είναι και κέντρο ημερήσιας νοσηλείας καθώς και βραχείας νοσηλείας ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς ώστε έτσι να "ελαφρύνει" τη λειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων. Τα κέντρα υγείας πρέπει να συνοδεύονται από τις υποστηρικτικές δομές τους που είναι για παράδειγμα: οδοντιατρική- προσθετική κάλυψη, κέντρα ψυχική υγιεινής, κέντρο μητέρας και παιδιού).

Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Περιστερίου (Κορονοϊός/ΚΥ-COVID) που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη λειτουργία του 11-4-2020 και λειτουργεί 07:00 με 23:00. Είναι απόλυτη και άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι εκεί να στηριχθούν με τα αναγκαία μέσα αλλά και μισθολογικά περαιτέρω λόγω της 7μερης και συνεχούς λειτουργίας. Η ενίσχυση του ΚΥ με  γενικούς γιατρούς και παθολόγους, με προσωπικό για την καθαριότητα κλπ είναι επιτακτική καθώς και η προμήθεια όλων των εργαζομένων με τα πιο ενδεδειγμένα μέσα προστασίας.

Για το Κρατικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) σημειώνουμε την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά και να στηριχθούν με κάθε πρόσφορο μέσο τα τμήματα υψηλής εποπτείας και το τμήμα διανομής. Οι μάσκες γνωρίζουμε ότι είναι αρκετές αλλά συνολικά απαιτείται ενίσχυση στα μέσα και τα μέτρα προστασίας.

Σε όλα τα ΚΥ στη Δυτική Αθήνα, ΤΟΜΥ κλπ απαιτείται να υπάρξει άμεση και γενναία παροχή των αναγκαίων σε αριθμό και ποιότητα στολών εργασίας αλλά και λοιπών μέσω προστασίας και ελέγχου τυχόν κρουσμάτων. Αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς την ΥΠΕ και αφορούν την εύρυθμη λειτουργίας τους στις ειδικές αυτές συνθήκες πρέπει να ικανοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας/Περίθαλψη διεκδικούμε άμεσα να γίνει ανάπτυξη με τις κύριες καθημερινές ειδικότητες και εργαστηριακή κάλυψη των Μονάδων Υγείας Πόλεων. Σήμερα άλλωστε λείπουν δύο Μονάδες Πόλης  στο Καματερό και στο Περιστέρι. Κάθε μονάδα πόλης πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υποστηρικτικές δομές (βοήθεια στο σπίτι, νοσηλεία κατοίκων, συμβουλευτική γονέων κ.ά.). Οι ΤΟΜΥ που ξεκίνησαν να ιδρύονται επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχυθούν και να ανοίξουν όσες απαιτούνται για να καλύπτουν τις πληθυσμιακές ομάδες αναφοράς τους. Μία τέτοια μονάδα εξυπηρετεί 10.000-12.000 κατοίκους.

Στο Παρατηρητήριο Δυτικής Αθήνας θα αναρτώνται συνεχώς και με λεπτομέρεια ενημέρωση για όλες τις δομές δημόσιας υγείας.

17/04/2020
                                                                                                          ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                                                                                                     ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved