Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εισήγηση του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας Θοδωρή Κουτσοθεοδωρή στη συνέντευξη Τύπου





Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας στην σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το θέμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας είναι βέβαια οι αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα ενόψει των εκλογών του Μαϊου. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε μια αδρή σκιαγράφηση του πλαισίου στο οποίο εμείς τοποθετούμε αυτές τις εκλογές.

Οι εκλογές αυτές δεν γίνονται σε κενό ή αδιάφορο πολιτικό χρόνο. Το αντίθετο. Έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια από την εφαρμογή του μνημονίου και οι συνέπειες είναι έκδηλες:

Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκ. και οι ανασφάλιστοι τα 3 εκ. Το 30% των επιχειρήσεων έβαλε λουκέτο και όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντέχουν ακόμα είναι στα όρια της απόγνωσης. Όσοι προνομιούχοι έχουν ακόμη δουλειά έχουν χάσει το 30% του εισοδήματός τους. Ακόμα και στα μακροοικονομικά μεγέθη, η αθροιστική ύφεση έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ οι δαπάνες για επενδύσεις το 50%. Τα κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία αποδιαρθρώθηκαν σε τεράστιο βαθμό, η δημόσια περιουσία εκποιήθηκε για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία, την οποία αναίσχυντα η κυβέρνηση αποκαλεί success story. Και σαν να μην έφταναν αυτά, συνεχίζεται εντεινόμενη η ίδια πολιτική. Με το προχθεσινό πολυνομοσχέδιο, συμπιέζονται κι άλλο οι μισθοί, μειώνονται κι άλλο οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι ήδη στα όρια της διάλυσης και άρα αναμένουμε μεγάλη μείωση και των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν πάρτι. Σωρεία σκανδάλων με τελευταίο αποκορύφωμα το χάρισμα των τραπεζών σε ποσά εξευτελιστικά μικρότερα από αυτά που είχε δώσει το κράτος (χωρίς βεβαίως ποτέ να αναλάβει και τη διοίκηση).

Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο με την περιγραφή της κατάστασης.  Ειδικά στην περιοχή μας είναι αρκετό να μιλήσει κάποιος με τους κατοίκους, να κάνει μια βόλτα στα μαγαζιά, στους εργασιακούς χώρους, στα νοσοκομεία, στα σχολεία.

Και δεν αρκούμαστε να περιγράφουμε ή να αναγγέλλουμε τα μελλούμενα επακόλουθα της κυβερνητικής πολιτικής. Αγωνιζόμαστε να την ανατρέψουμε.

  • στα σχολεία που συγχωνεύονταν
  • στο πλευρό των εκπαιδευτικών που απολύονταν
  • στα πολυιατρεία και στα κέντρα υγείας του ΕΟΠΠΥ που διαλύονταν
  • στο Αττικό Νοσοκομείο που για να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί κάποιος χρειάζονται μήνες αναμονής με την ελπίδα να αντέξει μέχρι τότε
  • στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που εξαγγέλλεται να κλείσουν
  • στο Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” που δεν είναι πια Νοσοκομείο και που προετοιμάζεται να γίνει στρατόπεδο κράτησης μεταναστών
  • στο κέντρο αποκατάστασης αναπήρων στο Ίλιον που υπολειτουργεί
  • Στους ΟΑΕΔ, όπου συνωστίζονται χιλιάδες “προνομιούχων” ανέργων που δικαιούνται το επίδομα των 360Ε, ενώ δεν προωθούνται ουσιαστικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • στους πλημμυροπαθείς του Καματερού και του Χαϊδαρίου, κατοίκων της Πρωτεύουσας του 21ου αιώνα
  • στον Ελαιώνα που από ελεύθερος χώρος επιχειρείται να γίνει δώρο στους μεγαλοεργολάβους και κοιμητήριο των μικρομεσαίων και του περιβάλλοντος
  • στους αγώνες για την οικολογική αποκατάσταση των ορεινών όγκων και της ακτής του Σκαραμαγκά
  • στο πάρκο Τρίτση που κινδυνεύουμε να το χάσουμε από την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη
  • στη Φυλή, για την απόκρουση των σχεδίων καύσης απορριμάτων και τη διεκδίκηση του αιτήματος για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ
  • στους εργαζόμενους των Δήμων που τους κοροϊδεύουν για χρόνια με πελατειακές συμβάσεις που οδήγησαν σε απολύσεις
  • στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που καταγγέλλουν απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία

και βρεθήκαμε μαζί με τους πολίτες που οργανώνουν την πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης:
  • με την δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων
  • κοινωνικών φροντιστηρίων
  • κοινωνικών παντοπωλείων
  • διανομής προϊόντων χωρίς μεσάζοντες


Αυτή είναι για εμάς η ατζέντα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όχι τα πεζοδρόμια που ξηλώνονται και ξαναφτιάχνονται για να πάρουν καμιά δουλειά διάφοροι εργολάβοι. Ούτε τα μεγάλα έργα βιτρίνας που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ για μια ανάπλαση πλατείας και πολλές πινακίδες που τη διαφημίζουν. Δεν είναι οι πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι που παζαρεύουν κανα εξάμηνο στον Δήμο.
Και προφανώς δεν είναι η εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της κυβερνητικής πολιτικής που γίνεται με την αδράνεια, αποδοχή ή και επικρότηση από τις δημοτικές αρχές.

Είναι βεβαίως πάγια η αντίληψη μας πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ειδική σημασία και σχετική αυτονομία από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, στις συνθήκες κοινωνικής καταστροφής που περιγράψαμε, αλλά και της μνημονιακής - “καλλικρατικής” επίθεσης στην ίδια την αυτοδιοίκηση, η ανεξάρτητη θεώρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποτελούσε κενό γράμμα. Ακόμα χειρότερα, η μη σύνδεση των αυτοδιοικητικών ζητημάτων σήμερα με τα κεντρικά πολιτικά δεν είναι καθόλου αθώα φλυαρία, αλλά σκοπιμότητα από τη μεριά των συστιμικών δυνάμεων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και εν τέλει την αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας.

Και να το κάνουμε σαφέστερο. Το μνημόνιο και ο μνημονιακός νόμος “Καλλικράτης” οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Ενώ έχουν αποδοθεί -σωστά- πολλές αρμοδιότητες πλέον στην αυτοδιοίκηση, οι πόροι της έχουν μειωθεί πάνω από 60%. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία να λειτουργήσουν αυτές τις υπηρεσίες και η λύση που προκρίνεται είναι η εκχώρησή τους στους ιδιώτες. Η εκχώρηση λοιπόν των αρμοδιοτήτων τελικά δεν ήταν παρά ένα κόλπο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους.

Ακόμα χειρότερα, η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας κάνει ωμή παρέμβαση στη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να αυτοδιοικεί. Έχουν φτιάξει ένα νεοφιλελεύθερο μπούσουλα στον οποίο θέλουν να εντάξουν υποχρεωτικά τους Δήμους.

Γι' αυτό μιλάμε για κατάργηση της αυτοδιοίκησης και μετατροπή της σε ετεροδιοίκηση.

Έτσι, η πολιτική ενίσχυσης του ρόλου και των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης έχει ως προαπαιτούμενο την ήττα της “αντι-αυτοδιοικητικής” κυβερνητικής πολιτικής.

Γι' αυτό συνδέουμε με τον εντονότερο τρόπο σήμερα τις αυτοδιοικητικές εκλογές με την κεντρική πολιτική σκηνή. 


Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εκλογική μάχη και στις 3 κάλπες, σε όλη την Ελλάδα με ενιαίο τρόπο. Ανεξάρτητα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το προφίλ των υποψηφίων που έχουν επιλεγεί, το πολιτικό στίγμα των εκλογικών σχημάτων  που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινό. Όλες οι επιμέρους εκλογικές μάχες δεν είναι παρά συνιστώσες μιας ενιαίας πολιτικής μάχης απέναντι στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε περιορίζουμε την απεύθυνσή μας στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, δεν μας αφορά μια θεώρηση της αυτοδιοίκησης ως ιμάντα μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που θα μας έκανε να περιμένουμε να εκτεθούμε αυτοδιοικητικά και να αναλάβουμε τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών μετά την ανατροπή σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αντίθετα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διεκδικήσουμε τις διοικήσεις των Δήμων. Μαζί με ανένταχτους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας για να βελτιώσουν τις πόλεις τους και τη ζωή τους σε αυτές. Που θέλουν να βάλουν φρένο στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης και να τη θέσουν από ρόλο θεατή και υπηρέτη, σε ρόλο αντίστασης, διεκδίκησης και δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού και αυτοδιοικητικού δρόμου.

Αν και -όπως εξηγήσαμε- η κυβέρνηση δεν δίνει πολλά περιθώρια στου Δήμους, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε δει αριστερές διοικήσεις να ανοίγουν δρόμους, να δημιουργούν όρους άμβλυνσης των συνεπειών της κρίσης, να αντιστέκονται και να μην επιτρέπουν τον εκφυλισμό του ρόλου και των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε τη διοίκηση σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες, ώστε να ανοίξουν πολλοί δρόμοι, να πυκνώσουν τα αντι-παραδείγματα, τα ενισχυθούν οι διεκδικήσεις, να κερδίσουμε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών. Κάποιοι λίγοι Δήμαρχοι έκαναν πολλά. Πολλοί Δήμαρχοι, συντονισμένοι, με πολιτική βούληση, διεκδικητική διάθεση και με τη συμμετοχή των δημοτών μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη δύναμη και τον καταλύτη ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής.


Σας καλέσαμε σ' αυτή τη συνέντευξη για να σας παρουσιάσουμε τις αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπαμε τις επιλογές γι' αυτές τις εκλογές. Γιατί οι επιλογές μας είναι επιλογές βάθους. Γιατί δεν ξεκινάμε τώρα να παρεμβαίνουμε στην αυτοδιοίκηση. Συμμετέχουμε σε δημοτικές παρατάξεις που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις πόλεις μας. Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, να κερδίσουμε τις εκλογές και τις διοικήσεις των Δήμων μας, με στόχο να κερδίσουμε συνολικά τις πόλεις μας, που υπόκεινται σε όλα τα δεινά της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής και να τις μετατρέψουμε σε πόλεις δημοκρατίας, συμμετοχής, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.



Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας θα παρέμβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, συμμετέχοντας από κοινού με ανένταχτους πολίτες στις εξής αυτόνομες δημοτικές παρατάξεις:

Αγία Βαρβάρα: “Συμπαράταξη για τον άνθρωπο και την πόλη”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Γεωργιαννάκη. Ο Γιώργος είναι κτηνίατρος. Έχει διατελέσει πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Κτηνιατρικής ΑΠΘ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Αγ. Βαρβάρας.

Άγιοι Ανάργυροι: “Αλληλεγγύη - η δύναμή μας”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Κομματά. Ο Γιώργος είναι γιατρός. Πρόσφατα απολυμένος από τον ΕΟΠΠΥ Πετρούπολης, όπου είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική  δραστηριότητα. Έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας του Φοιτητικού συλλόγου της Ιατρικής ΑΠΘ. Συμμετέχει στο Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες κοινωνικής Ιατρικής.

Αιγάλεω: “Ανάπλαση Αιγάλεω”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Μπίρμπα. Ο Δημήτρης είναι από τους πιο έμπειρους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, καθώς είναι  εμπειρογνώμονας της ΚΕΔΕ, και συμμετέχει επί σειρά ετών σε ευρωπαϊκούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, επιτροπές και ομάδες εργασίας. Έχει διατελέσει  δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Αιγάλεω. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των Γραμματειών Αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ίλιον: “Αλληλέγγυα Πόλη”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Κάβουρα. Ο Κώστας είναι ο νεότερος υποψήφιος μας. Οικονομολόγος και τελειόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής του Παν/μιου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού Τρίπολης και είναι εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.  Μέλος σήμερα του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Περιστέρι: “Ενεργοί Πολίτες για την ανατροπή στο Περιστέρι”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Φώτη Κουγιουμτζη. Ο Φώτης είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και εργάζεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ», δημοτικός σύμβουλος, Αντιπρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Περιστερίου. Στον εργασιακό του χώρο έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα, και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πετρούπολη: “Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Νίκο Σακούτη. Ο Νίκος είναι επίσης έμπειρος αυτοδιοικητικός, μέλος της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 1990 εκλέγεται συνεχώς δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Πολιτισμού–Παιδείας, Διοίκησης, Περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας και συντονιστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Πρωτοστάτησε στους αγώνες των κατοίκων για τη λυματολάσπη και την απομάκρυνση της χωματερής της Φυλής, καθώς και στις πρωτοβουλίες για το Ποικίλο Όρος, για την ανακύκλωση και άλλα σημαντικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Χαϊδάρι: “Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θοδωρή Σπηλιόπουλο. O Θοδωρής είναι οδοντίατρος. Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του Δ.Σ. του οδοντιατρικού συνεταιρισμού ΣΥΝ.Ο.Α. από το 2006 έως το 2008.
Εντάχτηκε στη Αριστερά από τα νιάτα του και σήμερα είναι μέλος της γραμματείας Δυτικής Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Με ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα στο Χαϊδάρι, σταθερά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της γραμματείας της δημοτικής κίνησης.


Καταθέτουμε σημερα στην κριση των πολιτων της Δυτ. Αθηνας μια ισχυρη πολιτικη και αυτοδιοικητικη προταση. Που αποτελειται απο παραταξεις με πολιτικο προσανατολισμο και προγραμμα και οραμα για τις πολεις μας. Και απο υποψηφιους που απο τη μια ειναι αφθαρτοι και εντιμοι, αφου δεν συμμετειχαν σε αδρανεις, αντιλαικες και διεφθαρμενες διοικησεις, ενω ταυτοχρονα ειναι εμπειροι αυτοδιοικητικοι με συνεχη παρουσια στη ζωη της πολης.

Ειναι μια προταση ανασας κι ελπιδας για τους πολιτες της Δυτικης Αθηνας που απο την επομενη μερα των εκλογών θετουν σε κινηση το σχεδιο της συνολικης ανατροπες στις πολεις, στην Περιφερεια, στη χώρα και στις ζωες τους.

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved