Μετά από την δυναμική παρέμβαση εκατοντάδων κατοίκων, την προηγούμενη Τετάρτη (4/6), που διέκοψαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” για την δημοπράτηση υπαίθριας αγοράς και χώρων μίσθωσης ποδηλάτων σε ιδιώτες, ο φορέας ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για όλες τις προκηρύξεις έως την Κυριακή 15 Ιουνίου και την πρόθεση του να προχωρήσει στις δημοπρατήσεις με «κρυφές» διαδικασίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης «οι φάκελοι με τις προσφορές θα ανοιχθούν παρουσία των ενδιαφερόμενων μετά από ειδική πρόσκληση». Είναι φανερό λοιπόν, πως αυτό που φοβούνται είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που εναντιώνονται στα σχέδια τους για σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του πάρκου, επιλέγοντας να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσω μη δημόσιων και αδιαφανών διαδικασιών. Είναι επίσης φανερό, πως ο υπάρχων διαχειριστικός φορέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να προστατεύσει το ίδιο το πάρκο και το χαρακτήρα του.
Στην προσπάθειά τους, όμως, θα βρουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία, τους ενεργούς πολίτες και την συντονισμένη, ενωτική δράση των κινήσεων, των φορέων και των συλλογικοτήτων της περιοχής που δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να εκχωρηθούν οι χώροι του πάρκου στα ιδιωτικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενοι στην πράξη τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».
Για να ξεφύγουμε από την χαοτική κατάσταση η οποία επικρατεί αναφορικά με το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και να προστατευτεί ο δημόσιος και υπερτοπικός χαρακτήρας του προτείνουμε:
- Να δημιουργηθεί ένας ενός νέος φορέας (υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ) μόνο για την διαχείριση του πάρκου με συμμετοχή στη διοίκηση του εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Ιλίου, Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Περιφέρεια Αττικής), επιστημονικών φορέων (ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Υπουργείο Παιδείας) και φορέων κοινωνικού ελέγχου της περιοχής.
- Να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο Π.Δ. ίδρυσης αναφέρεται προϋπολογισμός 960.000 ευρώ ετησίως).
- Να λειτουργεί ως πόλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής υψηλού πρασίνου, έξω από εμπορικές λογικές ανταποδοτικού χαρακτήρα.
- Να απομακρυνθούν αυθαίρετες κατασκευές, περιφράξεις και πυλώνες υψηλής τάσης.
- Να ενοποιηθεί όλος ο χώρος εσωτερικά με πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.
- Να παραμείνουν οι χρήσεις μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να μην προχωρήσει σε επιπλέον εμπορευματοποίηση.
- Να εστιαστεί η δραστηριοποίηση του φορέα διαχείρισης σε οργάνωση δραστηριοτήτων που συνάδουν με τον σκοπό της ίδρυσης του Πάρκου που δεν είναι άλλος από αυτόν της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
- Να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος και ο απολογισμός των προηγούμενων διοικήσεων αλλά και της πρόσφατης και να ανακοινωθεί άμεσα το αποτέλεσμά τους.