Ερώτηση με θέμα την διευθέτηση προβλημάτων σχολείων στο Δήμο Αιγάλεω κατέθεσε, σήμερα, η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνυπογραφή όλων των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, κκ. Δημήτρη Βίτσα, Γιάννη Δραγασάκη και Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Μετά από σειρά επισκέψεων, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχολικά συγκροτήματα και σχολεία και επαφών με Ενώσεις Συλλόγων Γονέων της Δυτικής Αθήνας, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και ελλείψεις σε θέματα καθαριότητας των σχολικών κτιρίων αλλά και επάρκειας αιθουσών και κτιρίων για την εξασφάλιση της προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων.
Τα σχολεία άνοιξαν και το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων καθώς και η οριστική λύση των κτιριακών προβλημάτων των σεισμόπληκτων σχολείων του Δήμου Αιγάλεω παραμένουν. Διευθυντές και Σύλλογοι Γονέων καταθέτουν έγγραφα επισημαίνοντας τα σχετικά προβλήματα στα σχολεία τους. Ειδικότερα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω έθεσε εγγράφως το ζήτημα της καθαριότητας από τον περασμένο Μάιο καθώς και στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Σε αυτήν την ιδιαίτερη υγειονομική κρίση που έχουμε μπει εδώ και μήνες, οι προχειρότητες της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά των μαθητών, δεν δικαιολογούνται.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
16/09/2020
ΠΡΟΣ
1. κ. Υπουργό Εσωτερικών
2. κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
3. κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Διευθέτηση προβλημάτων σχολείων στον Δήμο Αιγάλεω
Τα σχολεία άνοιξαν και το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων καθώς και η οριστική λύση των κτιριακών προβλημάτων των σεισμόπληκτων σχολείων του Δήμου Αιγάλεω παραμένουν. Διευθυντές και Σύλλογοι Γονέων καταθέτουν έγγραφα επισημαίνοντας ελλείψεις και καθυστερήσεις στα σχολεία τους.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται (απολύμανση θρανίων / τουαλετών κλπ.) δύο φορές κατά τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά την λήξη των μαθημάτων. Η καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι ευθύνη του Κράτους, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω έθεσε εγγράφως το ζήτημα της καθαριότητας από τον περασμένο Μάιο καθώς και στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση για την αντιμετώπισή του.
Έτσι, για την καθαριότητα 68 σχολικών κτιρίων του δήμου Αιγάλεω υπάρχουν 20 μόνιμες καθαρίστριες, 49 συμβασιούχες καθαρίστριες, (την περασμένη χρονιά ήταν 50) εκ των οποίων οι 39 είναι πλήρους απασχόλησης (όμως, για 6,5 ώρες στην οχτάωρη λειτουργία του σχολείου) και οι 10, μερικής απασχόλησης για 3 ώρες.
Ο αριθμός των καθαριστριών δεν επαρκεί ούτε καν στο ελάχιστο, να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων εν μέσω υγειονομικής κρίσης με έξαρση του covid-19.
Επιπλέον, επιτακτικό είναι και το ζήτημα των σεισμόπληκτων Σχολείων της περιοχής.
Σε υφιστάμενο πρόγραμμα έργων για τα Σχολεία του συγκεκριμένου Δήμου, προϋπολογισμού σχεδόν 300.000€ ,έχουν υλοποιηθεί έργα μόνο 60.000€.
Σε κατάσταση πανδημίας, η προσωρινή διευθέτηση και ο συγχρωτισμός μαθητών και εκπαιδευτικών σε όμορα σχολεία αυξάνουν τον κίνδυνο.
Από τον Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα και ο Δήμος και η ΚΤΥΠ και το Υπουργείο έχουν αδιαφορήσει. Έχουν γίνει επανειλημμένες ερωτήσεις από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω πιέζει επιτακτικά για ολοκλήρωση των μελετών και οριστικά έργα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων. Τον Ιούνιο ζήτησε εγγράφως σαφές χρονοδιάγραμμα για όλα τα έργα στα Σχολεία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρξε από τη Διοίκηση καμία ρητή δέσμευση (με χρονοδιάγραμμα). Αντιθέτως, άλλα θεσμικά όργανα της Διοίκησης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και ο Πρόεδρος της σχολικής Πρωτοβάθμιας Επιτροπής ανακοίνωσαν στην κοινή επίσημη συνάντηση των Β’ ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αιγάλεω και της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω, την Τρίτη 8/9 στο Δημαρχείο, ότι το 17ο σεισμόπληκτο δημοτικό θα παραδοθεί έως τέλος Ιανουαρίου .Παρόμοια ενημέρωση έχει και η Διεύθυνση ΠΕ Γ’ Αθήνας, -εκεί δεσμεύτηκαν για τέλος Νοεμβρίου 2020-, κάτι που διαψεύσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον ίδιο τον Δήμαρχο Αιγάλεω, ο οποίος τόνισε τις χρονοβόρες διαδικασίες και την μη δέσμευση του για χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου.
Το πρόβλημα όμως παραμένει. Επίσης, έντονη είναι η ανησυχία για την καθυστέρηση των μελετών των υπολοίπων σεισμόπληκτων σχολείων, 7ου, 11ου και 1ου γυμνασίου και την ένταξη τους σε πρόγραμμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία; Θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στους δήμους και στον Δήμο Αιγάλεω;
2. Ποιος είναι ο υπάρχον προγραμματισμός έργων αποκατάστασης σεισμοπλήκτων σχολικών κτιρίων του δήμου;
3. Πότε θα παραδοθούν οι μελέτες και θα προχωρήσουν τα οριστικά έργα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων; Υπάρχει πρόβλεψη για άμεση χρηματοδότηση;
4. Πότε θα υλοποιηθούν τα υπάρχοντα προγράμματα;
5. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ως Υπουργεία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Βίτσας Δημήτριος
Δραγασάκης Ιωάννης
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος