Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής

Η διαχείριση αποβλήτων στην Αττική σήμερα, χαρακτηρίζεται από ένα -παγιωμένο από δεκαετίες- πρωτόγονο μοντέλο εναπόθεσης εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών σε μια τεράστια χωματερή. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με την προώθηση και την ανοχή όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων και την φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα μοντέλο βαθύτατα αντιοικολογικό, αντιοικονομικό και βεβαίως κοινωνικά άδικο, αφού αυτή η περιβόητη χωματερή δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού παρά στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης. Είναι ένα μοντέλο που εκπαιδεύει τον πολίτη σε μια χυδαία πρακτική της απόρριψης αυτού που δεν χρειάζεται στην αυλή του άλλου, του κατώτερου πολίτη. Μια πρακτική που δεν σέβεται τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη, τους κοινωνικούς πόρους που κατασπαταλούνται με αυτή τη διαχείριση, το περιβάλλον της περιοχής και βεβαίως τον ίδιο το συμπολίτη του. Ταυτόχρονα, πέρα από αυτά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι πολίτες της Αττικής, αυτό το μοντέλο διευκολύνει το πάρτυ ανομίας από μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση διοίκησης κι αν κλήθηκαν να υπηρετήσουν (Δήμοι, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) αγωνίζονται για την συνολική ανατροπή αυτού του μοντέλου και την αντικατάστασή του από ένα ριζικά διαφορετικό, που θα βασίζεται στην περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση. Βασικοί άξονες αυτού του νέου μοντέλου είναι η υιοθέτηση μιας αποκεντρωμένης διαχείρισης, με προδιαλογή στην πηγή της παραγωγής απορριμμάτων ώστε να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων και να απορρίπεται ένα μικρό μόνο μέρος σε μικρούς χώρους διάσπαρτους ανά την Αττική και με την ελάχιστη περιβαλλοντική και κοινωνική όχληση. Η επιτυχία αυτού του μοντέλου βεβαίως βασίζεται στη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, αλλά κυρίως στη αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών.

Δεν περιμένουμε όμως να συμβούν όλες οι παραπάνω ευχές από μόνες τους για να θέσουμε σε κίνηση αυτό το σχέδιο. Γιατί τόσο οι φορείς, όσο και οι πολίτες εκπαιδεύονται στην πορεία, αφού τους έχει τεθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που βεβαίως πρέπει να είναι λειτουργικό και να δίνει λύσεις στο σήμερα, αλλά ταυτόχρονα να δρομολογεί την πορεία προς την επιθυμητή κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση, αμέσως μετά την εκλογή της ακύρωσε όλους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που διαιώνιζαν το προηγούμενο μοντέλο και έθεσε τις βάσεις ενός νέου υποδείγματος που βασίζεται στις αρχές που προαναφέρθηκαν. Ταυτόχρονα ζήτησε με επιτακτικό τρόπο τη συμβολή των Δήμων σε αυτό το σχέδιο μέσω της κατάθεσης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.  Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, αμέσως μετά την εκλογή της με την ψήφιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σε αυτή την πορεία, παρατηρήθηκαν βεβαίως καθυστερήσεις και σχετική ατολμία σε κάποια ζητήματα, ενώ υπήρξε μεγαλύτερη ανοχή από αυτή που θα έπρεπε στην κατεστημένη πραγματικότητα. Είναι αρνητικά ζητήματα που διαπιστώνουμε, που όμως δεν οφείλονται σε επιλογή διαιώνισης της κατάστασης, αλλά στο υπεύθυνο άγχος της αποφυγής μιας ενδεχόμενης κρίσης αδιάθετων αποβλήτων που θα αποτελούσε υγειονομική βόμβα. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ζητήματα που υποδεικνύουμε δεν ανατρέπουν την προσήλωση των δυνάμεων της Αριστεράς στον συνολικό σχεδιασμό που τέθηκε στην κρίση των πολιτών. Αυτός ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί και θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης του περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής -που κατατίθεται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016- εκτιμούμε ότι η κατεύθυνση του προτεινόμενου σχεδίου είναι σωστή και η ψήφισή του επιτακτική, ώστε να γίνει κατορθωτή τόσο η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, όσο και η χρηματοδότησή της από Ευρωπαϊκούς πόρους. Η ψήφιση του ΠΕΣΔΑ διατηρεί το εγχείρημα σε εξέλιξη και επιτρέπει τις αναγκαίες διορθώσεις και επιταχύνσεις στην υλοποίησή του. Αντίθετα, η μη ψήφισή του εκ των πραγμάτων θα αποτελούσε αρνητική οπισθοχώρηση σε αυτή την πορεία.

Ωστόσο, πρέπει να διαπιστώσουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως σήμερα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Βασικό σημείο που χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης είναι ότι διατηρείται όλη τη χερσαία έκταση της Αττικής ως μια διαχειριστική ενότητα, μη συμβάλλοντας έτσι στην εμπέδωση από τους Δήμους και τους κατοίκους της έννοιας της αποκεντρωμένης διαχείρισης και βεβαίως την ανάληψη της ευθύνης να μην πετάνε όλοι τα σκουπίδια τους στις περιοχές Β’ κατηγορίας. Επιπλέον, η εκκρεμότητα υπόδειξης χώρων δημιουργίας μονάδων επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής με επαρκή γεωγραφική διασπορά δημιουργεί άγχος και ερωτηματικά στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και Αττικής για το τι θα συμβεί όταν κορεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής και δεν υπάρχουν έτοιμοι άλλοι χώροι.

Λόγω της κρισιμότητας των προαναφερθέντων ζητημάτων, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξής:

  • Να  εξεταστεί και να επαναδιατυπωθεί στην επόμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ η δημιουργία περισσότερων διαχειριστικών ενοτήτων 
  • Να συμπεριληφθεί πρόβλεψη επανεξέτασης της λειτουργίας και της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, στην επόμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
  • Να διασφαλιστεί το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής από αυτή την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Εκτιμούμε ότι με την υιοθέτηση αυτών των δεσμεύσεων, που όμως θα συνοδεύεται από επίσπευση των διαδικασιών χωροθέτησης, αδειοδότησης και κατασκευής των νέων μονάδων διαχείρησης, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ορθότερος και βιώσιμος, αλλά και πιο αποτελεσματικός, ρεαλιστικός και δίκαιος.

Η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει άλλο ανεκτή. Το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής θα είναι η αφετηρία για μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


                         
Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η Κοινωνική Οικονομία δεν περιορίζεται απλά σε μια πολιτική ένταξης ειδικών προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες. Η δική μας αντίληψη για την κοινωνική οικονομία απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Δεν αντιλαμβανόμαστε την Κοινωνική Οικονομία ως περιφερειακή δραστηριότητα αλλά ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας. Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας  είναι μια διαδικασία που στον πυρήνα της έχει την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και που ταυτόχρονα εισάγει ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και διανομής των κερδών της.
Τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας, στηρίζονται στην αυτοδιαχείριση. Προτάσσουν τη συμμετοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από το σχεδιασμό μέχρι τη διαχείριση των πλεονασμάτων.  Βασίζονται στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων, το δημοκρατικό έλεγχο των μελών και τη δίκαιη κατανομή του οικονομικού αποτελέσματος. Τα σχήματα της Κοινωνικής Οικονομίας επενδύουν τα κέρδη τους  για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Κεντρικός μας στόχος είναι η  δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα μπορεί να ενισχύσει τα παραγωγικά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αυτοελέγχου ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου οι δραστηριότητες της Κοινωνικής Οικονομίας καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ τους.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας καθυστέρησε αρκετά. Συνέβη μόλις το 2011 και δυστυχώς με αρκετά προβλήματα, τα οποία σήμερα καλούμαστε να ξεπεράσουμε.
Στρατηγικός μας στόχος λοιπόν, είναι η ανάπτυξη συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός και αγροδιατροφικός τομέας, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός, η ενέργεια, με την απαιτούμενη μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το όραμα μας είναι φιλόδοξο. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι για να φτάσουμε εκεί έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Σίγουρα όμως ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι πρώτα από όλα να ακούμε και να καταγράφουμε τις ανάγκες του πεδίου και άρα να σχεδιάζουμε με βάση αυτές.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο διοργανώνουμε την συζήτηση για την 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2016 ΩΡΑ 19:30
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
 Αν.Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

διότι  πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη αυτού του τομέα, μακριά από πελατειακές και εργαλειακές αντιλήψεις. Η δική μας παρέμβαση  είναι να άρουμε τα εμπόδια και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη ενός  σταθερού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την αυτόνομη εξέλιξη της Κοινωνικής Οικονομίας. 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας για τους πρόσφυγες


Ο λαός μας, εξαντλημένος από τη φτώχεια και την ανεργία που του επέβαλαν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τον προσφυγικό κατακλυσμό που δημιούργησαν και συντηρούν οι ιμπεριαλιστικοί και εμφύλιοι πόλεμοι των μεγάλων συμφερόντων και των πολιτικοθρησκευτικών φανατισμών.

Άνθρωποι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους -με τη φρίκη της της φτώχειας και του πολέμου αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους- φτάνουν στην πύλη της Ευρώπης, στη χώρα μας, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Για καλή τους τύχη, συναντούν έναν λαό που διδάσκει πολιτισμό και ανθρωπισμό, με τρόπο που αφήνει κατάπληκτο κάθε πολιτισμένο κι ευαίσθητο άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη, κόντρα στους υψωμένους φράκτες και τις ακροδεξιές ιαχές που μας γυρνούν στο φασισμό και τη βαρβαρότητα.

Καλούμε όλους τους πολίτες να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις αιτίες που διώχνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους, ενάντια στις πολιτικές που μετατρέπουν την Ευρώπη νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό και συντηρητικό φρούριο. Να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης, στο πλευρό των ξεριζωμένων.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους συλλόγους των πολιτών, αλλά και κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά σε έναν ευρύ συντονισμό σε κάθε Δήμο, για την προσφορά της αλληλεγγύης μας, για την ανακούφιση του πόνου αυτών των ανθρώπων.

Η υπερηφάνεια κι η αξιοπρέπεια του λαού μας αντιμετωπίζονται με θαυμασμό από την παγκόσμια κοινότητα. Όσο υπάρχει τέτοιο μεγαλείο ψυχής, τέτοιο απόθεμα προσφοράς και αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την πατρίδα μας.
                                                                                         
ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Βιντεο των παρεμβάσεων στην ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας

 

Το άνοιγμα της ημερίδας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας, από τον συντονιστή της ΝΕ Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ξυνογαλά

 


Η παρουσίαση του σχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας από το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Κουτσοθεοδωρή



Ο Χαιρετισμός του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα

 

Η παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη




Η παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη

 

Η παρέμβαση του αν. Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα

 


Η παρέμβαση της αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου 

 


Η παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομίας (αρμόδιου για ΕΣΠΑ) Αλέξη Χαρίτση

 


Η παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα 



Η παρέμβαση του Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού




Η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρου Τζόκα



Η παρέμβαση του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη



Η παρέμβαση του Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα




Η παρέμβαση του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων - Καματερού Νίκου Σαράντη






Άρθρο του Κώστα Κάβουρα για το πάρκο Τρίτση



Πάρκο Τρίτση: Μια αμαρτωλή ιστορία κακοδιαχείρισης, υποβάθμισης και αδιαφορίας

του Κώστα Κάβουρα *



Το Πάρκο Αντώνη Τρίτση δημιουργήθηκε το 2002 και αποτελεί έναν υπερτοπικό χώρο πρασίνου 1100 στρεμμάτων στη θέση Πύργος της Βασιλίσσης, στο Δήμο Ιλίου. Το πλήρες όνομα του οργανισμού διαχείρισης του Πάρκου, όπως αυτός συστάθηκε με βάσει το Π.Δ. 184/2002, είναι “Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση”.
Ο σκοπός του οργανισμού αυτού, όπως περιγράφεται στο προεδρικό διάταγμα της ίδρυσής του, είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εντός του Πάρκου Αντώνη Τρίτση, αλλά και εκτός αυτού εφόσον κρίνεται σκόπιμο και πρόσφορο.

Για την επίτευξη του σκοπού του, ο ανωτέρω οργανισμός, ανέλαβε την συντήρηση, την λειτουργία, την ανανέωση και την περαιτέρω ανάπτυξή του Πάρκου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης. Παράλληλα, ήταν επιφορτισμένος με την υποχρέωση πληροφόρησης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης των πολιτών σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνικών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον (προστασία δασών και εδαφών, ανακύκλωση, καθαρισμό λυμάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ), προώθησης πρότυπων και πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων για θέματα περιβάλλοντος και οικολογικών καλλιεργειών.  

Ευθύνη του οργανισμού ήταν η διοργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων για την κατανόηση του φυσικού κόσμου και των προβλημάτων του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη βοτανικού κήπου και φυτώριου αττικής χλωρίδας, καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως παραστάσεις, θεάματα και συναυλίες. Προβλεπόταν επίσης η δημιουργία κατάλληλων χώρων παιχνιδιού και περιπέτειας για παιδιά με θέμα το περιβάλλον αλλά και χώρων άθλησης και κολύμβησης.

Ως προς την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων εντός του Πάρκου, επιτρέπονταν μόνο συναφείς με τη λειτουργία του δραστηριότητες, καθώς και η εκμετάλλευση αναψυκτήριων,  χώρων εστίασης και υπαίθριων αγορών (είτε με προϊόντα του φυτώριου και των οικολογικών καλλιεργειών του Πάρκου, είτε εξωτερικών καλλιεργειών βεβαιωμένης ποιότητας) και γενικά δραστηριοτήτων που συνάδουν με τους σκοπούς του οργανισμού.

Η πραγματικότητα όμως, όπως εξελίχθηκε για το μοναδικό αυτό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων, απεδείχθη μια αμαρτωλή ιστορία κακοδιαχείρισης, υποβάθμισης και αδιαφορίας. Η σταδιακά μειούμενη – έως και μηδενική – χρηματοδότησή του, η έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, την φύλαξη, την συντήρηση και την διοίκησή του και ο ανύπαρκτος διαχειριστικός έλεγχος για τις διοικήσεις που πέρασαν από τον οργανισμό, έφεραν τη κατάσταση στο μη περαιτέρω. 

Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση οδήγησε στην σταδιακή καταστροφή μεγάλου μέρους των υποδομών του, στην διατήρηση τεράστιων χρεών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΗ με συχνό το φαινόμενο της διακοπής παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, στην παντελή έλλειψη πυρασφάλειας και στην ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Ως προς την οικονομική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Πάρκου αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως γκρίζα, αφού οι διάφοροι χώροι που μισθώνονταν προς εκμετάλλευση, σε πολλές περιπτώσεις δίνονταν χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων αδειών και συμβολαίων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου διαχρονικά δεν αποδίδονταν τα ενοίκια τους στον οργανισμό.

Με αυτή τη κατάσταση παρούσα, και χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα των μέχρι τότε διοικήσεων με μια νομοθετική πρωτοβουλία η τότε πολιτική ηγεσία (ΝΔ–ΠΑΣΟΚ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέταξε την ευθύνη από πάνω της. Με μια τροπολογία στο Ν.4296/2014 παραχώρησε την ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), χωρίς να φροντίσει φυσικά να μεταφέρει την ανάλογη χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δε φρόντισε ούτε καν να μεταφέρει τους μοναδικούς τρεις εργαζόμενους που εργάζονταν έως τότε στην καθαριότητα του πάρκου. Αυτή ήταν μια κίνηση που ουσιαστικά εγκλώβιζε οριστικά το Πάρκο στο σημερινό αδιέξοδο. Πρόκειται για μια καταστροφική πρωτοβουλία που ο Δήμαρχος Ιλίου που σήμερα εμφανίζεται ως «αυτόκλητος σωτήρας» του πάρκου, τότε έσπευδε να επικροτήσει.

Περπατώντας κανείς, σήμερα, στο Πάρκο συναντά διαλυμένες και κακοσυντηρημένες  υποδομές, σκουπίδια, πυλώνες υψηλής τάσης, βρώμικα νερά (αφού οι αντλίες καθαρισμού των της τεχνητής λίμνης δεν λειτουργούν), αυθαίρετα κτίσματα και διάφορες περιφράξεις που κατατέμνουν τον ενιαίο χώρο. Μια εικόνα που σίγουρα δεν τιμά τον χαρακτήρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που έχουμε αποδώσει και υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος χώρος.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το “Αντώνης Τρίτσης” δεν είναι ένα απλό πάρκο. Πρόκειται για έναν ολόκληρο οργανισμό που δημιουργήθηκε για να πάρει επ’ ώμου ένα πολύ σημαντικό έργο, αυτό της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο σκοπό του εάν δεν εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό, η πρόσφατη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου – χωρίς την ψήφιση της από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης – και όσο μαζί με αυτή δεν κατατίθεται ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχέδιο, δεν μπορεί να αποτελεί μια σοβαρή πρόταση για την υπέρβαση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Για τους λόγους αυτούς, η μόνη εφικτή λύση για την προστασία και την αναβάθμιση του μοναδικού αυτού για την Αττική χώρου πρασίνου είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης, απαλλαγμένου από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος, με την συνέργεια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών με το χαρακτήρα του πάρκου επιστημονικών φορέων. 

Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση έτσι ώστε να καλύπτονται τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού (λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού, προσωπικό κλπ). Σε ότι αφορά τον παλαιό φορέα αυτός θα πρέπει να οδηγηθεί από την πολιτεία σε εκκαθάριση, αφού διενεργηθεί φυσικά ο απαραίτητος διαχειριστικός έλεγχος για τις μέχρι τώρα διοικήσεις και αποδοθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.

Το νέο αυτό φορέα διαχείρισης θα πρέπει να έχει υπό την εποπτεία του και να συμμετέχει το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά βασικές λειτουργικές ανάγκες. 

Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή τόσο της Περιφέρειας Αττικής, που σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (αρθρ.210,Α,παρ.4) είναι η υπεύθυνη για τη διαχείριση των μητροπολιτικού χαρακτήρα πάρκων και υπεροπτικών χώρων πρασίνου, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, δηλαδή του Δήμου Ιλίου στον οποίο ανήκει χωροταξικά το πάρκο, του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού που συνορεύει με την δυτική του πλευρά, αλλά και του ΑΣΔΑ. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαραίτητο καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση κατέχει τόσο την απαραίτητη τεχνογνωσία για την συντήρηση του πάρκου, όσο και ικανό αριθμητικά προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επικουρικά στο προσωπικό και τις τεχνικές υποδομές του οργανισμού. 

Είναι επιβεβλημένη, επίσης, η συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πανεπιστημίων αρμόδιων για θέματα περιβάλλοντος (Γεωπονικό, Ε.Μ.Π.) για να μπορέσει να εξασφαλιστεί ο επιμορφωτικός και ο ερευνητικός χαρακτήρας του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης.

Τέλος, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη διαφάνεια για τα πεπραγμένα του νέου φορέα διαχείρισης, είναι κρίσιμη η ύπαρξη μιας ανοιχτής διαδικασίας δημόσιου απολογισμού και διαβούλευσης.

* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη».

Άρθρο του Γιώργου Κομματά για το πάρκο Τρίτση



Ιστορική ή μια απόφαση εντυπωσιασμού από τον Δήμο Ιλίου για το Πάρκο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’;

* του Γιώργου Κομματά



Ο μεγαλύτερος πνεύμονας υψηλού πρασίνου, 1200 στρεμμάτων, όχι μόνο στη Δυτική αλλά σε όλη την Αθήνα το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης » έχει αφεθεί από χρόνια στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, ώστε να έρθει η ώρα κάποιοι να αρχίσουν να το επιβουλεύονται και να κάνουν σχέδια ως να επρόκειτο για κάποιο αλσύλιο σε κάποια γωνία του δήμου τους. 

Έκπληξη αλλά και έντονο προβληματισμό (τουλάχιστον) προκάλεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου(14.01.2016) του δήμου Ιλίου να προτείνει στην κυβέρνηση και την κοινωνία να αναλάβει την πλήρη διαχείριση του Πάρκου. Μια απόφαση μάλιστα η οποία στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δήμος χαρακτηρίζεται ως ‘’ιστορική’’ .

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα μιας και η συγκεκριμένη πρόταση αφορά το μοναδικό, πολύτιμο και υπερτοπικής σημασίας Μητροπολιτικό Πάρκο και οι όποιοι πειραματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα. 

Το δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) αφού διαπιστώνει την απαξίωση και εγκατάλειψη που εμφανίζει σήμερα !!! το Πάρκο (λες και τόσα χρόνια δεν έχει αυτή την εικόνα) προβαίνει στην εξής πρόταση: ‘’Ζητάμε την παραχώρηση του Πάρκου στο Δήμο Ιλίου, ως τη μόνη λύση για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και τη μετατροπή του σε ‘στολίδι’ το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο.’’
Για να κριθεί η αξιοπιστία της πρότασης , πρέπει σίγουρα να εξεταστεί η στάση του δήμου όλα αυτά τα χρόνια και στο τι έκανε για να σταματήσει η απαξίωση του Πάρκου αλλά ταυτόχρονα να εξετασθεί και η χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η πρόταση.

Για να καταστεί κατανοητή στο ευρύ κοινό η «δυναμική» της «ιστορικής» πρότασης πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Ζενέτου ελήφθη με σχετική πλειοψηφία (καταψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις ‘’Αλληλέγγυα Πόλη ’’,’’Λαϊκή Συσπείρωση’’ και ‘’Αριστερό Σχήμα’’). Επίσης μπορεί το Πάρκο να βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Ιλίου αλλά στα ανατολικά και νότια όριά του είναι σε επαφή με τους Αγίους Αναργύρους και βόρεια με το Καματερό. Είναι αυτονόητο λοιπόν ο όμορος δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού να έχει και να επιμένει να διατηρήσει λόγο και συμμετοχή στην όποια εξέλιξη του ζητήματος και δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να εκχωρήσει αυτά του τα δικαιώματα, επίσης δε αξιώνει από τον καλό γείτονα να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό. 

Το Πάρκο από τη σύστασή του 1992 έως και σήμερα βρίσκεται πράγματι στο χειρότερο σημείο, στα όρια της καταστροφής .

Μέχρι το 2011 στο Φορέα που διοικούσε το Πάρκο συμμετείχε και ο δήμος Ιλίου. Από το 2011 και μετά με τον μητροπολιτικό φορέα (Πάρκο-Ελαιώνας-Κηφισός) η κατάσταση χτύπησε κόκκινο, δημιουργώντας μάλιστα τεράστιο διαχειριστικό πρόβλημα.

Από το 2014 η τροπολογία Μανιάτη έδωσε τη διαχείριση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ, αποκλείοντας  μάλιστα την Περιφέρεια Αττικής, προφανώς γιατί η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης δεν ήταν αρεστή, με αποτέλεσμα να επέλθει η πλήρης διάλυση .

Σε αυτή όλη τη διαδρομή ποια ήταν η στάση του δήμου Ιλίου; Ο δήμαρχος κ. Ζενέτος δήλωνε για τη πρόταση Μανιάτη « είμαστε έτοιμοι και έχουμε σχέδιο για το Πάρκο» ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πλήθος αντιδράσεων από φορείς της περιοχής που χαρακτήριζαν ‘’πρόχειρη και αποσπασματική την τροπολογία Μανιάτη ‘’.
Το καλοκαίρι ο δήμαρχος κ. Ζενέτος σε συνέντευξή του (People 21/06/15) πρότεινε την ανάληψη της διαχείρισης του Πάρκου αλλά με κρατική χρηματοδότηση.

Ποιά οικονομικοτεχνική μελέτη τον οδήγησε σήμερα να θεωρεί ότι τα αποθεματικά του δήμου του είναι ικανά να σώσουν το Πάρκο ενώ πριν έξι μήνες συνέδεε την παραχώρηση με κρατική χρηματοδότηση; Ή μήπως μετά από 2-3 χρόνια θα τρέχουμε και θα διαδηλώνουμε για μια νέα βιώσιμη λύση; 

Αναφέρεται στην απόφαση ότι ο δήμος Ιλίου διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για την αναβάθμιση του Πάρκου. Οφείλει όμως τότε να εξηγήσει γιατί παρέλειψε  μια σειρά παρεμβάσεων που έπρεπε να κάνει, μιας και το Πάρκο βρίσκεται στα διοικητικά του όρια, όλα αυτά τα χρόνια; Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι χίλιες ,εννιακόσιες πενήντα για την ακρίβεια φιστικιές δεν έχουν κλαδευτεί εδώ και δέκα χρόνια και άμεσα κινδυνεύουν να ξεραθούν στερώντας υψηλό πράσινο και δυνητικά έσοδα από το Πάρκο. Αλλά και για τα αποθεματικά του δήμου, ήταν ακριβός ο λογαριασμός της ΔΕΗ και άφησε το Πάρκο με κομμένο ρεύμα για μήνες πριν ένα χρόνο; Τότε δεν ήταν στα διοικητικά του όρια; 

Από την ίδρυση του το Πάρκο έχει συγκεκριμένα όρια, είναι το γνωστό κτήμα ΑΒΚ67 (πρώην ΒΚ822). 

Δημιουργείται το ερώτημα είναι ο δήμος Ιλίου προασπιστής αυτών των ορίων ή προσπαθεί με έωλα επιχειρήματα να καταπατήσει τμήματα του;  Το ερώτημα τίθεται εύλογα εφόσον ο δήμος με επικαλούμενη χρησικτησία καταθέτει αιτήσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο (ΚΑΕΚ 050575608006+ΚΑΕΚ 050575607001) και προσπαθεί να εγγράψει δικαιώματα κυριότητος σε τμήμα του Πάρκου συνολικής έκτασης  82.831 τ.μ.! Δεν προσκομίζει τίτλους ιδιοκτησίας αρκούμενος στην επίκληση δικαιώματος  χρησικτησίας!!!!! Δικαιολογημένα η ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας κατέθεσε ένσταση στο κτηματολογικό γραφείου Περιστερίου. Άραγε η νομική υπηρεσία του δήμου ρωτήθηκε όταν κατατέθηκε η αίτηση στο Κτηματολόγιο; Δεν γνωρίζουν ότι η διαδικασία της χρησικτησίας επί δημόσιας περιουσίας έχει καταργηθεί από το 1915; Σε ποια νομιμότητα και ακόμα περισσότερο σε ποια ηθική βάση εδράζεται, ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ακατανόητη και αβάσιμη αυτή ενέργεια ; 

Τι εξυπηρετεί η κατάτμηση του Πάρκου; Είναι η κατάτμηση ενέργεια που προστατεύει το Πάρκο; 

Δεν είναι όμως μόνο τα όρια που δεν σέβεται ο δήμος Ιλίου αλλά προχωρεί και σε έργα εντός των ορίων του Πάρκου χωρίς περιβαλλοντική μελέτη , υπόθεση που σήμερα διερευνά ο αρμόδιος εισαγγελέας περιβάλλοντος. Αλλά και τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης του Πάρκου, όπως το κτίριο της εγκαταλελειμμένης Εστίας Νεότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ,  που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Πάρκο και να συνεισφέρει στην αυτοχρηματοδότηση του, έγινε προσπάθεια να την οικειοποιηθεί ο δήμος Ιλίου για τριάντα χρόνια και πάλι λαμβάνοντας απόφαση στο ΔΣ με σχετική πλειοψηφία και χωρίς να ενημερώσει είτε τον ΑΣΔΑ είτε το δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, φορείς δηλαδή που έχουν  άμεσο ενδιαφέρον και νόμιμο δικαίωμα, ο ένας ως ο φορέας διαχείρισης και ο άλλος ως όμορος δήμος. 

Από τα παραπάνω δεν νομίζω ότι ο δήμαρχος κ. Ζενέτος θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή για τη σωτηρία του Πάρκου, καθότι με τις ενέργειες του εκείνο που προσπαθεί είναι η αυτοπροβολή και ο εντυπωσιασμός των δημοτών του και βέβαια η δημιουργία άλλοθι για τις όποιες μελλοντικές αδυναμίες της Κυβέρνησης να δώσει λύση.

Γιατί όμως τώρα η πρεμούρα για έκτατο δημοτικό συμβούλιο και λήψη της σχετικής απόφασης; Είναι τυχαίο που γίνεται πέντε μέρες μετά την ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αθήνας για τη Βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα και δύο μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή επίκαιρης ερώτηση της Χαρ. Καφαντάρη για την κατάσταση και το μέλλον του Πάρκου; Δεν νομίζω ότι ήταν άσχετο . Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της ημερίδας για τη σωτηρία του Πάρκου, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης υπό την εποπτεία του ΥΠΑΠΕΝ και κρατική χρηματοδότηση . Μια πρόταση όχι εγκεφαλική, αλλά βγαλμένη μέσα από την εμπειρία ακτιβιστών αλλά και των κινημάτων ,που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιούν και πρωτοστατούν στους αγώνες για τη σωτηρία του Πάρκου. Φυσικά η πρόταση κατατέθηκε για να συζητηθεί και ει δυνατόν να βελτιωθεί με τεκμηριωμένες και αξιόπιστες παρατηρήσεις και προτάσεις, αυτός εξάλλου ήταν ο σκοπός της ημερίδας. 

Όσοι αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του Πάρκου για την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα αλλά και συνολικά για τον αστικό ιστό της Πρωτεύουσας, με την χαμηλότερη αναλογία πρασίνου 2-2,5 τ.μ./κάτοικο στην Ευρώπη , δεν μπορούν να μας συγκινήσουν προτάσεις που σκοπό έχουν την προσωπική προβολή είτε αυτός λέγετε Μανιάτης είτε Ζενέτος. Στο κέντρο της προσοχής μας θα βρίσκεται η διαφύλαξη του σκοπού ίδρυσης αυτού του Πάρκου, όπως στο άρθρο 3 του ΠΔ 184/2002 περιγράφεται και δεν είναι άλλος από :
’’την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ,ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο‘’. 

Θα είμαστε πάντα αντίθετοι σε κάθε δόλια σκέψη κατάτμησης, εμπορευματοποίησης  του χώρου και αλλοίωσης του χαρακτήρα του Πάρκου. Η καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα στο να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο μόνο αγανάκτηση και απογοήτευση προκαλούν.
Οικολογικό στίγμα με θετικό πρόθεμα και τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο θα σηματοδοτήσει η επίλυση του προβλήματος  κάτι που έχουν ανάγκη τόσο οι υποβαθμισμένες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας αλλά και ο αντιοικολογικός ιστός όλης της Πρωτεύουσας.

Γιώργος Κομματάς                                                                                               29/01/2016

·         Χειρουργός Ορθοπαιδικός
·         Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και επικεφαλής της Δημοτικής    Παράταξης ‘’Αλληλεγγύη η δύναμη μας ‘’



Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το μέλλον έρχεται από τα δυτικά;



Πηγή: www.avgi.gr      15.01.2016

του Φοίβου Κλαυδιανού





Μολονότι υπήρξε μαζική η παρουσία υπουργών, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης στην ημερίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας, στην οποία παρουσιάστηκε το "Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας", η σημασία του "Σχεδίου" μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητή από την κυβέρνηση και από τον οργανωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό όχι γιατί ξεκινά μια τεράστια διαβούλευση για τα δυτικά προάστια ούτε γιατί ενδέχεται να οδηγήσει σε έμπρακτα αποτελέσματα στη ζωή της περιοχής, τα οποία θα έχουν, πάντως, τεράστια αξία. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εστιάσουν σε αυτή την προσπάθεια και να τη μεταδώσουν και σε άλλες περιοχές; Γιατί αποτελεί το ιδεατό μοντέλο ενεργοποίησης του κόμματος που θέλει να εμφυσήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στις οργανώσεις του και συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούνται.

Πρώτον, διότι παράγει επεξεργασίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα των δήμων να πραγματοποιήσουν ευρύτερους σχεδιασμούς. Όπως δείχνει το παράδειγμα των δυτικών προαστίων, είναι δυνατόν με τέτοιες πρωτοβουλίες να εκκινήσουν διαδημοτικές συνεργασίες, με τη συμμετοχή της αντίστοιχης Περιφέρειας, αλλά και δεκάδων άλλων κρατικών ή μη φορέων.

Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση έχει ανάγκη την πληροφόρηση και τη διαχειριστική υποστήριξη στη μικρο-κλίμακα. Η κατάσταση του ελληνικού κράτους τη δεδομένη στιγμή θα απαιτούσε χρόνια και θα δημιουργούσε τεράστια γραφειοκρατία μέχρι να παράσχει τέτοια εργαλεία. Όμως, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Τρίτον, επειδή αποτελεί μια προσπάθεια που βρίσκεται ακριβώς στη λογική που θέλει να εμφυσήσει η Αριστερά στην κοινωνία. Δηλαδή, αυτή των ενεργών πολιτών που ασχολούνται έμπρακτα με τα προβλήματά τους και παράγουν συλλογικά τις επεξεργασίες και τις λύσεις για να τα αντιμετωπίσουν.

Τέταρτον, γιατί αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για το ζητούμενο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τη μαζικοποίηση του κόμματος, εμπλέκοντας τις τοπικές κοινωνίες σε μια συλλογική διαδικασία που προσπαθεί να απαντήσει σε κάθε πτυχή των προβλημάτων που υπάρχουν: από τις μεταφορές και την αντιπλημμυρική προστασία μέχρι τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού και από τα δίκτυα αλληλεγγύης έως τους χώρους άθλησης και πολιτισμού.

Ανοίγματα εν κενώ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αναζητούνται συγκεκριμένες μορφές ενεργοποίησης του κόσμου. Τα δυτικά προάστια προτείνουν μια λύση.


Στρατηγικό σχέδιο με ταξική μεροληψία και τεκμηρίωση

Πηγή: www.avgi.gr            12.01.2016

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας προσπαθεί να καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής και να ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ


   
 Με την παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και αρκετών εκπροσώπων φορέων των δυτικών προαστίων, παρουσιάστηκε το Σάββατο από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας το «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας». Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ν.Ε. να καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής της και να ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Όπως συμφώνησαν οι υπουργοί που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, το εγχείρημα της Ν.Ε. κάνει πράξη το βασικό ζητούμενο για τον ρόλο του κόμματος στις νέες συνθήκες: Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης και την εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, φιλοδοξείται να αποτελέσει ολοκληρωμένο οδηγό προτάσεων άσκησης πολιτικής για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση, καθώς αφορά ευρεία γκάμα θεμάτων και παρουσιάζει καλά επεξεργασμένες λύσεις με τεχνικά επεξεργασμένο και συνεκτικό τρόπο.

Όπως τονίστηκε από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, αποτελεί εξαιρετική προσπάθεια να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση σε μια περιοχή που είναι συμπαγής κοινωνικά και με κοινά προβλήματα, άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ενιαία. Επιπλέον, όλοι ευχήθηκαν το «Σχέδιο» να αρχίσει να υλοποιείται από την επόμενη κιόλας μέρα και ζήτησαν από τα μέλη της κυβέρνησης που παρίσταντο να κάνουν ό,τι μπορούν για την εφαρμογή του, κάλεσμα που δεν αρνήθηκαν οι τελευταίοι.


Στον αντίποδα των ρηχών βερμπαλισμών

«Πήραμε σοβαρά το σύνθημα του κόμματος 'Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ' και επειδή έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε συλλογικά, το 'εσύ' είναι για μας είναι η οργάνωση Δυτικών Προαστίων» εξήγησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Κ. Ξυνογαλάς, ανοίγοντας την ημερίδα. Επίσης, επισήμανε ότι το εγχείρημα διέπεται από την αρχή άσκησης μεροληπτικά ταξικής πολιτικής και από την προσπάθεια να έχει τεχνικά επαρκή τεκμηρίωση.

Ο Θ. Κουτσοθεοδωρής (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τη σύνταξη του «Σχεδίου») ανέλυσε τους βασικούς άξονες του κειμένου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι εξειδίκευση της συνολικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει αριστερή πολιτική, μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν επιβληθεί, μακριά από ρηχούς βερμπαλισμούς, αλλά και από τεχνοκρατικές λογικές διαχείρισης. Εξήγησε, ακόμη, ότι το σχέδιο θα εξειδικευτεί σε επιμέρους δράσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας επαίνεσε την Ν.Ε. για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων «στη μεγάλη εικόνα της Δυτικής Αθήνας» και σκιαγράφησε τη σύνδεση του «Σχεδίου» της Ν.Ε. με το ευρύτερο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, επισήμανε ότι η συμβολή των πολιτών στο εγχείρημα είναι «η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορεί να γίνει για την επιτυχία του 'Σχεδίου'».


Ο αναντικατάστατος ρόλος του κόμματος

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι για τη κυβέρνηση «η μεροληπτική παρέμβαση στη Δυτική Αθήνα είναι προτεραιότητα» και υποσχέθηκε «ανοιχτές υπηρεσίες και υπουργεία» για την υλοποίηση του «Σχεδίου». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «επιβεβαιώνουν τον αναντικατάστατο ρόλο του κόμματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες αιχμές του «Σχεδίου», υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση για το Πάρκο Τρίτση είναι να στηριχτεί χρηματοδοτικά από το Πράσινο Ταμείο, πρότεινε τη διεκδίκηση εκπτώσεων από τη ΔΕΗ από όλα τα σχολεία της περιοχής, και συμφώνησε ότι πρέπει να σταματήσει η υπόθεση των απορριμάτων στη Φυλή.

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης επισήμανε ότι το «Σχέδιο» της Ν.Ε. αποτελεί «παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης που συνδέει τον κεντρικό στόχο με τοπικά ζητήματα» και υποστήριξε ότι η άποψη του υπουργείου Παιδείας για τον νέο τύπο σχολείου (με την ολοήμερη ενασχόληση των μαθητών και την επέκταση των δραστηριοτήτων του) το φέρνει ξανά στο επίκεντρο της τοπικής ζωής, στόχευση που συνάδει με τις αρχές του "Σχεδίου".

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας (ο οποίος έχει μακρά προϊστορία στα δρώμενα της Δυτικής Αθήνας, έχοντας θητεύσει και ως γραμματέας της Ν.Ε.) τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία «μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα» και να έχει μεγάλη επίδραση, όπως δείχνει το παράδειγμα της σύσκεψης των δημάρχων της Αθήνας το 1978, με την τεράστια αλλαγή που επέφερε στον τομέα της αποχέτευσης της πόλης.


"Να βρούμε τρόπο να μεταδοθεί η πρωτοβουλία"

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επισήμανε τη σημασία που έχουν τέτοια εγχειρήματα για την άσκηση κεντρικής πολιτικής στον τομέα της, αλλά και ευρύτερα. Πρώτον, διότι η μικρο-διαχείριση της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι αδύνατον να γίνει κεντρικά και, δεύτερον, γιατί παρέχει εξαιρετικά χρήσιμη πληροφόρηση για τον κεντρικό σχεδιασμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην αποκλείονται οι μορφές εθελοντισμού και χορηγιών στην άσκηση πολιτικής στον τομέα και να μην αντιμετωπίζονται φοβικά, ως φιλανθρωπία.

Με το τελευταίο συμφώνησε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της «διαχειριστικής επάρκειας» της Αριστεράς, δηλώνοντας ότι τον «εξιτάρει» το εγχείρημα της Ν.Ε.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να προωθηθούν έργα στη λογική του «Σχεδίου» της Ν.Ε., δηλαδή "τα σύνθετα έργα, ολιστικού χαρακτήρα με διαδημοτική συνεργασία», τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις σημειακές παρεμβάσεις των δήμων, που συχνά στόχευαν στην εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει "να βρούμε τον τρόπο να μεταδοθεί αυτή η πρωτοβουλία και σε άλλες περιοχές" και υποσχέθηκε πως το υπουργείο «θα είναι εδώ για να βοηθήσει".


Επικροτούν τοπικοί δήμαρχοι και Περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και εστίασε συγκεκριμένα στα αντιπλημμυρικά έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, ενώ παρούσες ήταν και οι αντιπεριφερειάρχες Αθήνας Ε. Κυπριανίδου και Υποδομών Β. Λάσκαρη. Ο δήμαρχος Περιστερίου και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας Αν. Παχατουρίδης εξήρε την προσπάθεια της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "την προσυπογράφει" και "την στηρίζει" και ευχήθηκε η επίτευξη των στόχων της να είναι σημαντική. Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού Ν. Σαράντης δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά θα υπάρχει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες συμβολές με σημεία «ένα προς ένα». Τέλος, ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας επικρότησε το «Σχέδιο» και υπογράμμισε ότι ξαναφέρνει στο επίκεντρο «την τέχνη της διαχείρισης» με μακροχρόνια (στρατηγική) οπτική, ενώ προειδοποίησε για τη δυσκολία ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών στην περαιτέρω επεξεργασία και εφαρμογή του.

Στην ημερίδα δεν μπόρεσε να συμμετάσχει ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, λόγω ασθένειας, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Β' Αθήνας Χ. Καφαντάρη και Ε. Αυλωνίτου, ο γ.γ. Αθλητισμού Ι. Συναδινός, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολής καθώς και αντιπροσωπείες από τα Τμήματα Οικολογίας, Αθλητισμού και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.



Οκτώ σημεία από το "Σχέδιο"

* Ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Αθήνας

* Οικολογική αναβάθμιση, αποτελεσματική διαχείριση και προσιτότητα των ορεινών όγκων, του πάρκου Τρίτση και της ακτής του Σκαραμαγκά

* Ανάπλαση του Ελαιώνα με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα (θεσμοθετώντας, για παράδειγμα, "Πάρκο Καινοτομίας", κάνοντας χρήση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων)

* Τραμ Δυτικής Αθήνας

* Αντιπλημμυρική θωράκιση

* Αναβάθμιση και συντονισμός των υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού

* Ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της περιοχής

* Ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: Εισήγηση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστα Ξυνογαλά




Ο πρώτος λόγος που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και σκεπτικισμό  το σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ». Κι επειδή σκεπτόμαστε και δρούμε συλλογικά, το «εσύ» το μεταφράσαμε ως αναφορά στην οργάνωση. Θυμηθήκαμε τη υποχρέωση μας  -ότι οφείλουμε να είμαστε το κόμμα στον χώρο μας- κι έτσι αναλάβαμε την ευθύνη να επεξεργαστούμε εμείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί άσκησης ταξικά μεροληπτικής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων από την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Όμως, εκτός από τα δημοσιοοικονομικά μέτρα, απαιτείται  μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο, ώστε να δημιουργούνται όροι σύγκλισης των περιοχών και του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές. Είναι αυτονόητο ότι η Δυτική Αθήνα αποτελεί σημαντικό πεδίο άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής.

Ο τρίτος λόγος είναι η αρνητική προηγούμενη εμπειρία, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι για να γίνει ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, δεν αρκεί η πρόθεση, τα χρήματα και η τεχνική τεκμηρίωση. Πολλές φορές υλοποιούνται ασύνδετα επιμέρους και αποσπασματικά έργα, ενώ δεν λείπει και η ανταγωνιστική δράση μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι να σπαταλούνται πόροι και χρόνος και πολλές φορές να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Όλα αυτά επειδή δεν υπήρχε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να καθοδηγεί αυτές τις δράσεις. Τέλος, μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση πρέπει να αντιστοιχείται με τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι με την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.

Στόχος μας  είναι αυτό το στρατηγικό σχέδιο από την επόμενη μέρα να τεθεί σε συνεχή δημόσια διαβούλευση. Η πρόθεση δεν είναι να "κλείσει" το θέμα, αλλά αντίθετα να εκκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της. Καθώς δεν είμαστε με την ανάθεση, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό. Έτσι, πρόκειται για σχέδιο συνεχώς εξελισσόμενο και ανοιχτό σε προτάσεις.

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Έχουμε αποκωδικοποιήσει το σχέδιο σε επιμέρους δράσεις, με μια ιεράρχηση. Έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων. Ελπίζουμε να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει ανταπόκριση και αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις όλων των φορέων, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Η Δυτική Αθήνα αποτελούσε πάντα την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Ελλάδας, την πιο παραγωγικά συμμετέχουσα και εισοδηματικά εισφέρουσα στην Εθνική οικονομία, την πιό βιοτεχνικά, μεταποιητικά και βιομηχανικά εξελιγμένη περιοχή του τόπου μας, με τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ταυτόχρονα όμως, όπως είναι  γνωστό, αποτελεί την πιο υποβαθμισμένη αναπτυξιακά περιοχή και την περιοχή με την χαμηλότερη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Χαρακτηριστικά, η Δυτική Αθήνα έχει:

*  Το μικρότερο (χιλιομετρικά) αναπτυγμένο δίκτυο Μετρό.
*  Μηδενικά αναπτυγμένο δίκτυο Τραμ.
*  Το μεγαλύτερο δίκτυο (χιλιομετρικών αποστάσεων) λεωφορείων, με τον μικρότερο διαθέσιμο αριθμό οχημάτων ανά 100 μετακινούμενους κατοίκους, με ασύνδετες πολλές περιοχές.
*  Το μικρότερο δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας, ανά κυβικό εκατοστόμετρο ομβρίων υδάτων.
*  Μόλις 4 Νοσοκομεία  (ΑΤΤΙΚΟ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, και τα δύο Ψυχιατρικά ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και ΔΑΦΝΙ) από τα περίπου 46 που λειτουργούν στην υπόλοιπη Αττική.
*  Την μεγαλύτερη ανεργία στην βιοτεχνία και το εμπόριο.

«Ουκ έστιν αριθμός» στην απαρίθμηση των πληγών των κατοίκων της πολύπαθης Δυτικής πλευράς του Κηφισού.

Άλλωστε η σημερινή μας Ημερίδα αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει:

Να καταγράψει με ακρίβεια. Να σχεδιάσει με όραμα. Να θεραπεύσει με δικαιοσύνη και ευαισθησία. Το όραμα μας είναι ένα μοντέλο ολιστικό, δηλαδή πολύπλευρο, δηλαδή εξεταζόμενο και μελετημένο στην κάθε του διάσταση.

Αφορά την Αστική και την Περιαστική Ανάπτυξη (όρος Αιγάλεω, Ακτή Σκαραμαγκά, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Παρακηφίσια περιοχή, Ελαιώνας).

Αφορά την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής (Μονή Δαφνίου, Ναός Αρτέμιδος, Ίχνος Αρχαίας Ιεράς Οδού, ΜΠΛΟΚ 15, Παλατάκι).


Αφορά το Περιβάλλον, την Διαχείριση  Υδάτινων πόρων, τους Ποδηλατόδρομους, τα Αντιπλημμυρικά.

Αφορά την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία.

Αφορά την Αυτοδιοίκηση, γιατί ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, η Δυτική Αθήνα το οφείλει σε λίγους μαχητές, οραματιστές και πεισματάρηδες Δημάρχους.

Ομως πάνω από όλα, το όραμα μας, αφορά ΟΛΟΥΣ εσάς, ΟΛΟΥΣ εμάς, ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες μας εκεί έξω, γιατί καμία Αλλαγή, καμία Ανατροπή και καμία Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς  ΑΥΤΟΥΣ που αφορούν και οι Αλλαγές και Ανατροπές και οι Αναπτύξεις γιατί όπως έλεγε κι ο Λυρικός ποιητής Πίνδαρος:    «Σμικρός εν σμικροίς, μέγας εν μεγάλοις έσομαι», δηλαδή «Μικρός ανάμεσα σε μικρούς, θα γίνω μεγάλος ανάμεσα σε μεγάλους».

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη στην Αυγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας

Αναδημοσίευση από www.avgi.gr

Ημερίδα με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας διοργανώνει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περιστερίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί. Για την εκδήλωση αλλά και γενικότερα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Αθήνα, μίλησε στην "Αυγή" ο Θοδωρής Κουτσοθεοδωρής - υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ


*Πείτε μας λίγα λόγια για την εκδήλωση του Σαββάτου.

Πρόκειται για ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέρος μιας μακρόχρονης διαδικασίας συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. Το Σάββατο είναι ένας σταθμός σ' αυτή την πορεία, αφού μετά από πολύμηνη διαβούλευση παρουσιάζουμε ένα πρώτο αποκρυστάλλωμα αυτής της δουλειάς.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί κυβερνητικά στελέχη, οι διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, σύλλογοι και φορείς της περιοχής, στους οποίους και θα δοθεί χρόνος για την κατάθεση της συνεισφοράς τους.

*Γιατί πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι πήραμε στα σοβαρά το σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ». Κι επειδή σκεπτόμαστε συλλογικά, το «εσύ» το μεταφράσαμε ως αναφορά στην οργάνωση. Θυμηθήκαμε και τη θεωρία μας -ότι οφείλουμε να είμαστε το κόμμα στον χώρο ευθύνης μας- κι έτσι αναλάβαμε την ευθύνη να επεξεργαστούμε εμείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πήραμε στα σοβαρά την κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί άσκησης ταξικά μεροληπτικής πολιτικής από την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Όμως, εκτός από δημοσιοοικονομικά μέτρα, απαιτείται και μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο, ώστε να δημιουργούνται όροι σύγκλισης των περιοχών και του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές. Και είναι αυτονόητο ότι η Δυτική Αθήνα αποτελεί σημαντικό πεδίο άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής.

Ο τρίτος λόγος είναι η αρνητική προηγούμενη εμπειρία, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι για να γίνει ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, δεν αρκούν η πρόθεση, τα χρήματα και η τεχνική τεκμηρίωση. Πολλές φορές υλοποιούνται ασύνδετα επιμέρους και αποσπασματικά έργα, ενώ δεν λείπει και η ανταγωνιστική μεταξύ τους δράση. Αποτέλεσμα είναι να σπαταλούνται πόροι και χρόνος και πολλές φορές να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Και όλα αυτά επειδή δεν υπήρχε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να καθοδηγεί αυτές τις δράσεις. Τέλος, μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση πρέπει να αντιστοιχείται με τις ανάγκες του πληθυσμού και όχι με την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.


*Δεν πρόκειται δηλαδή για αυτοδιοικητικό πρόγραμμα, αλλά για κυβερνητικό; Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που συναρθρώνει επιμέρους δράσεις, οι οποίες μπορεί να υλοποιούνται είτε από την κυβέρνηση είτε από την Αυτοδιοίκηση (είτε ακόμη κι από συλλογικότητες πολιτών). Με αυτή την έννοια, δεν θα του έβαζα καμία από αυτές τις ταμπέλες. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που σε κάποια σημεία ίσως να μοιάζει με άτοπο μαξιμαλισμό, στις σημερινές συνθήκες δημοσιοοικονομικής ασφυξίας. Όμως ο σκοπός του δεν είναι να αναφέρει όσα μπορεί να υλοποιηθούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια μιας κυβερνητικής θητείας ή μιας θητείας αυτοδιοικητικής αρχής. Αυτόν τον χαρακτήρα θέλει να υποδηλώσει και η έννοια "στρατηγικό σχέδιο" πού έχουμε επιλέξει να αναφέρεται στον τίτλο του. Είναι η συνολική περιγραφή μιας πολιτικής παρέμβασης που εκτιμούμε ότι θα αλλάξει τη Δυτική Αθήνα προς μια κατεύθυνση σύμφωνη με την αντίληψη που πρεσβεύει ο χώρος μας για την κοινωνική οργάνωση των πόλεων. Φυσικά δεν περιορίζεται σε χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Επεκτείνεται σε προτάσεις για τις κοινωνικές υποδομές της περιοχής, για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την δημόσια διοίκηση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

*Μπορείτε να αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις;

Όπως εξήγησα και πριν, δεν έχει τόσο ενδιαφέρον κάθε πρόταση ξεχωριστά, αλλά η συνεργατική δυναμική τους, επηρεάζοντας έτσι όλες τις πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Παρ' όλα αυτά, αν πρέπει να ξεχωρίσω τις μεγαλύτερου βεληνεκούς προτάσεις, θα υπογράμμιζα:
*  την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Αθήνας
*  την οικολογική αναβάθμιση, αποτελεσματική διαχείριση και προσιτότητα των ορεινών όγκων, του πάρκου Τρίτση και της ακτής του Σκαραμαγκά
*  την ανάπλαση του Ελαιώνα με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα (θεσμοθετώντας, για παράδειγμα, "Πάρκο Καινοτομίας", κάνοντας χρήση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων)
*  μέτρα ριζικής αναβάθμισης της εσωτερικής κινητικότητας στη Δυτική Αθήνα, όπως την κατασκευή τραμ ημικυκλικής διαδρομής που θα διαπερνά όλη την περιοχή
*  την απολύτως αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση
*  την αναβάθμιση και τον συντονισμό των υπηρεσιών παιδείας, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού
*  τη δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων
* την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της περιοχής
* την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Αυτοί είναι βέβαια κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι για να πάρετε μια ιδέα. Στην πραγματικότητα, εμπεριέχονται αρκετές δεκάδες υποδράσεις σε όλες τις θεματικές.

*Πώς σκοπεύετε να θέσετε σε κίνηση την υλοποίησή του;

Στόχος είναι από την επόμενη μέρα να τεθεί σε συνεχή δημόσια διαβούλευση. Η πρόθεση δεν είναι να "κλείσει" το θέμα, αλλά αντίθετα να εκκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της. Και καθώς δεν είμαστε με την ανάθεση, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό. Έτσι, πρόκειται για σχέδιο συνεχώς εξελισσόμενο και ανοιχτό σε προτάσεις.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Έχουμε αποκωδικοποιήσει το σχέδιο σε επιμέρους δράσεις, με μια ιεράρχηση. Έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων. Ελπίζουμε να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει ανταπόκριση και αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις όλων των φορέων, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

*Θα πρότεινες και σε άλλες Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αντίστοιχες δουλειές;

Ανεπιφύλακτα. Και μόνο η διαδικασία μέχρι τη συγγραφή του κειμένου κινητοποιεί δυναμικό που ασφυκτιά στην κομματική καθημερινότητα. Δίνει περιεχόμενο σε θεματικές ομάδες που λειτουργούν σε κάθε οργάνωση. Αποτελεί αφορμή επαναπροσέγγισης των οργανώσεων με συλλογικότητες και τοπικά κινήματα και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Και, τέλος, εμβαθύνει την αυτοδιοικητική μας παρέμβαση με πλουσιότερες επεξεργασίες, αποτελεί έδαφος δημιουργίας πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε επίπεδο γειτονιάς με βάση τοπικά επίδικα, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη κινημάτων πόλης με στόχο να διεκδικήσουν πτυχές του τοπικού σχεδίου που διαμορφώνεται. Από εκεί και πέρα, η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου δίνει απτά παραδείγματα αριστερής πολιτικής και δικαίωσης των -μικρών έστω- τοπικών διεκδικήσεων. Νομίζω πως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκτήσουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Ώστε "ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτές"... στον χώρο ευθύνης τους.

*Το κείμενο του στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: www.syrizadytikiathina.blogspot.gr

Για δημοσίευση, επικοινωνήστε με το Email. Με βάση τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δημοσιεύουμε κείμενα υβριστικού , ρατσιστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. - Copyright © 2019. ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - All Rights Reserved